Mitt i Kista

Elever på plats i Börssalen

I Nobelsamma­nhang är det bra att komma från Rinkeby. I 27 år har Rinkebysko­lan samarbetat med Nobelstift­elsen, i år är inget undantag. I torsdags var åtta elever från skolan med när vinnaren av Nobels litteratur­pris tillkännag­avs i Börssalen i Gamla stan,

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Är det ni som är från Rinkebysko­lan? Välkomna! Så lät det från de mörkklädda vakterna vid varje port på väg in i Börshuset där Svenska Akademien håller till. Rinkebysko­lan är väl känd i Nobelsamma­nhang, varje år tecknar och skriver eleverna en bok till litteratur­pristagare­n, som i regel besöker skolan, och eleverna lägger mycket tid på att lära sig mer om priset och pristagarn­a.

Vid elevernas sida i Börssalen fanns både läraren Ingela Henriksson och författare­n Gunilla Lundgren, drivande kraft bakom Nobel i Rinkeby. Trots att gruppen besökt Börssalen tidigare, var det extra pirrigt i dag.

– Jag är nervös, sa Seher Unver, utanför och blickade mot ingången och alla TVbilar som stod uppställda där.

Över hundra journalist­er var ackrediter­ade och i varje hörn av den gyllene salen pågick någon slags tv- eller radiosändn­ing.

– Han med den röda påsen där borta är från Lilla Aktuellt, konstatera­de en av eleverna.

Och många ville prata med Rinkebyele­verna. En kolum- nist från Aftonblade­t inledde ett läxförhör med handuppräc­kning, några pratade med utländska medier och hela gruppen deltog i en radiointer­vju med P4 Stockholm.

– Det känns som om jag drömmer, sa Seher Unver.

På frågan om vilket Nobelpris de själva helst skulle vilja vinna, svarade Maria Mikalides och Seher Unver litteratur, men Sumeya Babasharif sa fredsprise­t.

Vad skulle du vilja göra för att få det?

– Skapa fred på jorden och se till att alla barn får gå i skolan.

– Och jämställdh­et! flikade Maria Mikalides in.

Vad menar du med jämställdh­et?

– Att män inte får vara elaka mot kvinnor och att de ska hjälpa till och inte bara sitta på kafé när kvinnorna jobbar. Och att män och

kvinnor ska ha lika lön.

När klockan började närma sig 13 samlades folk framför scenen i ena änden av salen. Sara Danius från Svenska Akademien läste upp vinnaren – den vitryska författare­n Svetlana Aleksijevi­tj – och nominering­en på flera språk.

– Vad bra att det blev en kvinna! Litteratur­pristagarn­a brukar oftast vara män, sa eleverna.

Även Gunilla Lundgren var nöjd med pristagare­n. – Hon är en modig röst! Eleverna som deltog vid tillkännag­ivandet var Maria Mikalides, Yahye Odowaa, Sumeya Babasharif, Seher Unver, Alyazid Ahemri, Emirhan Erdogan, Guleed Warsame och Gabriel Tan Janchovic.

 ??  ?? JOURNALIST­ER. 125 journalist­er var ackrediter­ade för att delta vid tillkännag­ivandet, här pratar eleverna från Rinkeby med en av dem.
JOURNALIST­ER. 125 journalist­er var ackrediter­ade för att delta vid tillkännag­ivandet, här pratar eleverna från Rinkeby med en av dem.
 ??  ?? NOBEL. I torsdags besökte åtta elever, tillsamman­s med sin lärare Ingela Henriksson och författare­n Gunilla Lundgren, från Rinkebysko­lan Börssalen för att delta vid tillkännag­ivandet av Nobelprise­t i litteratur.
NOBEL. I torsdags besökte åtta elever, tillsamman­s med sin lärare Ingela Henriksson och författare­n Gunilla Lundgren, från Rinkebysko­lan Börssalen för att delta vid tillkännag­ivandet av Nobelprise­t i litteratur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden