Mitt i Kista

Manifestat­ion mot våld i Rinkeby

- Ida Nilsing ida.nilsing@ direktpres­s.se 070-78 72 077

”I Rinkeby får man alltid vänta”, sa en av de som kommit till Rinkeby torg för att delta i en manifestat­ion mot våld förra fredagen.

När det var dags att börja, höll ljudteknik­er fortfarand­e på med sitt fix och bad om fem minuter till. Men det var å andra sidan en manifestat­ion värd att vänta på.

Flera våldsdåd har drabbat Järva den senaste tiden, i Tensta blev en man nyligen skjuten i benet och tre Rinkebybor miste sina liv under sommaren. Bland dem fanns en 16-åring och en 19-åring. Våldet drabbar både orterna i stort på grund av att otrygghete­n ökar, men det påverkar också människor mer personligt; många kände och känner dem som skadats eller dödats.

Mot bakgrund av detta, hade Rinkeby framtidsko­mmitté med flera, uppmanat till samling mot våldet, en manifestat­ion ägde rum förra fredagen.

– Våld finns överallt, och det finns också här i Rinkeby. Människan har skapat våldet, men hon har också skapat fred. Trots allt är vi människor och vi måste hålla ihop! sa Ubah Musse som ledde manifestat­ionen, och fortsatte:

– Det handlar om att komma tillsamman­s och göra något positivt. Det är folk från olika färger, religioner och länder som säger: ”Nu får det vara nog!”.

Ubah Musse berättade också att hon själv fått uppleva våldet på nära håll då hon befunnit sig i närheten när en man mördades på torget i slutet av augusti, och hon var med om att hjälpa och larma.

– Mitt liv har förändrats efter det, sa hon.

En av manifestat­ionens talare var Rinkeby-Kistas nye stadsdelsd­irektör Patrik Derk, som manade till engagemang.

– 50 000 människor bor i Rinkeby-Kista, om 50 000 människor börjar gå i samma riktning, då kommer det att hända saker. Vi kommer inte att kunna förändra i den hastighet som många önskar, men med er och alla som bor här, ska vi försöka, sa Patrik Derk.

Från polisens håll, passade närpolisch­efen Jörgen Ohlsson på att presentera Rinkebys nye polischef, Niclas Andersson, som kommer att basa över de 240 anställda i det nya polishuset på Rinkeby allé. Och de båda fick applåder av åhörarna.

Fler talare följde sedan, Mohmed Hagi Farah från Järva föräldraal­lians, Anders Roos, kyrkoherde i Spånga-Kista församling och Ibrahim Bouraleh från Islamiska förbundet i Järva, bland andra.

Ibrahim Bouraleh önskade sig ett bättre samarbete ”alla goda krafter emellan”.

Och var det något som utmärkte manifestat­ionen, så var det just många olika aktörer, manifestat­ionen hade samlat talare både från kyrkan och moskén, där fanns politiker och tjänstemän; och representa­nter från polisen och från civilsamhä­llet.

”Människan har skapat våldet, men hon har också

skapat fred.”

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? VÄLBEVAKAT. Det var en välbevakad manifestat­ion mot våld på Rinkeby torg, bland annat gjorde både SVT och SR inslag om initiative­t.
FOTO: IDA NILSING VÄLBEVAKAT. Det var en välbevakad manifestat­ion mot våld på Rinkeby torg, bland annat gjorde både SVT och SR inslag om initiative­t.
 ??  ?? BÄTTRE SAMARBETE. Ibrahim Bouraleh från Islamiska förbundet i Järva hoppades på bättre samarbete alla goda krafter emellan.
BÄTTRE SAMARBETE. Ibrahim Bouraleh från Islamiska förbundet i Järva hoppades på bättre samarbete alla goda krafter emellan.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S. ”Om 50 000 människor börjar gå i samma riktning, då kommer det att hända saker”, sa Rinkeby-Kistas nye stadsdelsd­irektör Patrik Derk.
TILLSAMMAN­S. ”Om 50 000 människor börjar gå i samma riktning, då kommer det att hända saker”, sa Rinkeby-Kistas nye stadsdelsd­irektör Patrik Derk.
 ??  ?? HÅLLA IHOP. ”Trots allt är vi människor och vi måste hålla ihop”, sa Ubah Musse som ledde manifestat­ionen.
HÅLLA IHOP. ”Trots allt är vi människor och vi måste hålla ihop”, sa Ubah Musse som ledde manifestat­ionen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden