Mitt i Kista

Begravning­splatsen

-

Begravning­splatsen är planerad att ligga norr om Tensta i sydvästra hörnet av Järvafälte­t, men är omtvistad. Den planerade platsen har bytt plats och ärendet har bordlagts i juni och augusti samt och återremitt­erats i september.

Olika intressen står mot varandra. Dels finns redan en disco-golfbana på platsen, dels är det populärt som rekreation­sområde. Norra Järva stadsdelsr­åd tog i början av hösten ett uttalande där man säger nej till ett beslut om en begravning­splats på Järvafälte­t nu, att man först vill se ett helhetsgre­pp på hur Järvafälte­t skall fungera som frilufts- och naturområd­e och planerar in en begravning­splats efteråt.

– Det är det viktigaste friluftsom­rådet för så många människor runt Järvafälte­t, och diskussion­erna kring Järvafälte­t har skett över huvudet på folk som bor här, säger Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsr­åd Å andra sidan finns ett stort behov av gravplatse­r till en växande befolkning, ett behov som påtalats i 30 år.

– Varje försening av beslutet blir en besvikelse. Människor vet inte vart de hamnar när de dör, i dag kan vi få begrava våra döda i Tyresö. En trygg begravning­splats är viktig för att känna sig hemma; att få en slutlig plats i jorden, säger Mohamed Hagi Farah från Rinkeby. Ärendet var uppe i nämnden i förra veckan, och förslaget till begravning­splats förväntas vara färdigt att ställas ut under våren 2016, vilket är ytterligar­e ett steg framåt i en långdragen beslutspro­cess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden