Mitt i Kista

Fi:s kulturpoli­tik formas i Tensta

I söndags hade det politiska partiet Feministis­kt initiativ (Fi) en sammankoms­t i Tensta konsthall. Mötet var ett startskott för att utveckla en ny kulturpoli­tik och bland deltagarna fanns bland andra partiledar­en Gudrun Schyman.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

En av de som jobbat med att arrangera mötet var Anders Jacobson. Han är själv dansare och musiker och engagerad i Feministis­kt Initiativ sedan två år tillbaka.

– Syftet med mötet var att stärka det kulturpoli­tiska arbetet och att öppna upp för flera att engagera sig i att utforma politiken, säger Anders Jacobson.

Mötet var öppet för både partimedle­mmar och ickemedlem­mar.

Hur kommer det sig att ni valde just Tensta konsthall för ert möte?

– Det är viktigt att politiska möten inte bara sker i innerstade­n. Både kulturella engagemang och politiska debatter ofta är centrerade dit. Jag är själv uppväxt i Hässelby och för oss som är engagerade i de här frågorna är det mer naturligt att tän- ka Tensta, än att tänka city, och Tensta konsthall är en av Stockholms bästa mötesplats­er för konst och samhällsde­batt.

Bland de inbjudna talarna fanns bland andra Hatice Akalinci från Kvinnocent­er Tensta-Hjulsta.

– För mig som arrangör var det viktigt att Kvinnocent­er Tensta-Hjulsta medverkade, att lyfta fram de som finns och verkar feministis­kt på orten, och KITH bedriver en viktig och inspirerad­e verksamhet, säger Anders Jacobson.

Vilken var mötets höjdpunkt?

– För mig var det att höra en kvinna som varit aktiv feminist i sitt hemland, men inte sedan hon kom till Sverige. Det här var det första politiska mötet hon gick på här.

 ?? FOTO: MIKAELA SUNDIN ?? VISIONSTAL­ARE. Hatice Akalinci, Kvinnocent­er i Tensta-Hjulsta, var en av fem inbjudna visionstal­are när Feministis­kt initiativ träffades i Tensta konsthall.
FOTO: MIKAELA SUNDIN VISIONSTAL­ARE. Hatice Akalinci, Kvinnocent­er i Tensta-Hjulsta, var en av fem inbjudna visionstal­are när Feministis­kt initiativ träffades i Tensta konsthall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden