Mitt i Kista

Husby centrum anpassas för kvinnor

Husby centrum göras om för att anpassas bättre för kvinnor. Det är Veronica Stiernborg, ordförande för Vänsterpar­tiet i Kista, som tagit ett initiativ för att skapa ett mer jämställt centrum.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Många kvinnor känner sig utsatta i centrum.

Enligt Helen Larsson på Svenska bostäder, som äger Husby centrum, finns det i dag en tydlig gatumaktso­rd-ning i Husby. Enkätunder­sökningar visar på att kaféet i Husby är en central faktor till att många kvinnor känner sig utsatta i centrum, detta rapportera­r Sveriges radio.

– Det många kvinnor reagerar på när de kommer upp från tunnelbane­utgången är att de känner sig kontroller­ade och att man inte kan röra sig fritt på det torget därför att det sitter så många män på det kafeét. Vi har nu valt att flytta kaféet till det andra torget, säger Helen Larsson, till SR:s reporter.

Svenska bostäder kommer att samarbete med KTH (Kungliga tekniska högskolan), som blivit internatio­nellt uppmärksam­made för sin forskning om hur både kvinnor och män ska få tillträde till det offentliga rummet på samma villkor, samt med en referensgr­upp bestående av kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden