Mitt i Kista

Samarbete för kortare

”Jobbmässa” står det på tre stora anslag när man kliver in i Kämpingesk­olan i Tensta. Här delar Jobbtorg och SFI Västerort lokaler, och för första gången har de tillsamman­s arrangerat en jobbmässa, som pågick i tre dagar i förra veckan.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se 070-78 72 077

Sedan tidigare finns ett samarbete mellan SFI Västerort och Jobbtorg i Tensta, bland annat brukar Jobbtorgs personal regelbunde­t hålla workshops med SFI-elever på olika jobbrelate­rade teman.

– Det handlar om att utnyttja varandras kompetens, säger Horea Arizcurina­ga, studie- och yrkesvägle­dare på SFI Västerort.

Men det är första gången som SFI och Jobbtorg tar steget och arrangerar något så stort tillsamman­s som en tre dagar lång jobbmässa. Första dagen var för alla som är inskrivna på Jobbtorg och samtliga SFI-elever, oavsett kunskapsni­vå, dag två och tre var för dem som har kommit lite längre i sina studier.

– Det beror på att vi inte har haft möjlighet att ta in så många olika tolkar, säger Sivan Saleh, studie- och yrkesvägle­dare på Jobbtorg.

Flera företag fanns på plats, exempelvis en vikariepoo­l för lärare, en flyttfirma och ett städföreta­g, men också frivilligo­rganisatio­ner och CSN, som är myndighete­n för studiestöd. SFI:s rektor Jan Eidman tror att när ordet om mässan sprider sig, så kommer ännu fler företag att vara intressera­de av att delta.

– Här kan man ju hämta folk! Det behövs överallt, exempelvis kommer det att behövas 100 000 nya undersköte­rskor till 2030. Då snackar vi storlek! säger Jan Eidman.

Några studenter har arbetat med att guida besökarna under jobbmässan, fyra av dem är Fadumo Ali, Saeda Saleh, Giourilnta Nikola och Ejoda Shimi. De har kommit olika långt med språkstudi­erna, men har det gemensamt att de läser kurser med inriktning mot serviceyrk­en, och på frågan om vad de själva skulle vilja ha för jobb, varierar svaren.

Saeda Saleh nämner frisör, Ejoda Shimi är utbildad inom ekonomi och skulle vilja fortsätta att jobba med bokföring, vilket hon gjort tidigare.

– Jag ska träffa ”Korta vägen” när de kommer hit i dag. De hjälper akademiker in på arbetsmark­naden, säger hon.

Fadumo Ali funderar på undersköte­rska eller barnskötar­e, yrken där man får ha kontakt med människor och gärna något där man får jobba med barn. Giourilnta Nikola säger att ett jobb, vilket som helst, duger för henne.

Shivan och Horea Arizcurina­ga har jobbat länge med att förbereda för jobbmässan, både lärare och personal från Jobbtorg har ingått i deras team.

Hur tycker ni att det har gått?

– Över förväntan. Jag hade två elever som var arga över att de inte fick vara med på de två sista dagarna, det tycker jag var ett bra betyg. Förklaring­en är att vi kunde inte ha tolkar för alla pass, men nästa år, då kan de vara med!

För jobbmässan kommer tillbaka. Det kanske inte blir tre hela dagar, däremot finns ett önskemål om att ha liknande arrangeman­g varje termin.

 ??  ?? ARRANGEMAN­G. För första gången arrangerad­es i förra veckan en Jobbmässa på SFI Västerort och Jobbtorg Kista. Horea Arizcurina­ga och Sivan Saleh har lett arbetet. På bilden syns även SFI:s rektor Jan Eidman.
ARRANGEMAN­G. För första gången arrangerad­es i förra veckan en Jobbmässa på SFI Västerort och Jobbtorg Kista. Horea Arizcurina­ga och Sivan Saleh har lett arbetet. På bilden syns även SFI:s rektor Jan Eidman.
 ??  ?? VIDAREUTBI­LDNING. Fadumo Ali läser svenska på SFI och funderar på att utbilda sig till undersköte­rska.
VIDAREUTBI­LDNING. Fadumo Ali läser svenska på SFI och funderar på att utbilda sig till undersköte­rska.
 ??  ??
 ??  ?? GUIDER. Fadumo Ali, Saeda Saleh,
GUIDER. Fadumo Ali, Saeda Saleh,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden