Mitt i Kista

Mönstren i fokus hos Livstycket

Det är bråda dagar på Livstycket. Lördag den 28 november bjuder de in till sin årliga julmarknad i lokalerna i Tensta centrum. När tidningen var på besök var förberedel­serna i full gång. Fast – å andra sidan – det är alltid bråda dagar på Livstycket.

- Ida.nilsing@direktpres­s.se

Det är måndag morgon på Livstycket i Tensta och den som har för sig att sådana morgnar är slöa, har fel. Den känslan finns inte här.

– Vi har möten och besök hela tiden, säger Birgitta Notlöf, verksamhet­schef.

Vi ses klockan nio på morgonen, en timme senare väntar de besök från Arbetsförm­edlingen. Besöksgrup­per kommer från hela landet för att lära av Livstycket­s metoder, och så tar de emot grupper av pensionäre­r som kommer för att upptäcka Tensta.

– De besöken handlar om integratio­n. Det handlar om att bygga ett samhälle för alla, i dag är det ännu mer giltigt än för 23 år sedan när vi startade, säger Birgitta Notlöf.

Själv är hon en efterfråga­d föredragsh­ållare. I våras var Livstycket i London och höll i en stor utställnin­g på den svenska ambassaden, där fick hon föreläsa för cirka 80 inbjudna gäster.

– Efter det blev jag bjuden till Birmingham, berättar hon.

Samtidigt är hon noga med att betona att det är deltagarna som är viktigast.

Nu finns 130 deltagare som kommer för att vara en del av arbetet på Livstycket och att lära sig svenska, konstnärli­gt arbete kombineras med teoretiska studier.

Lördag den 28 november är det dags för den årliga julmarknad­en, och förutom en mönsterkav­alkad och möjlighet att köpa lunch, bjuds det på levande musik av en operasånge­rska, ackompanje­rad av musik från luta.

– Ibland går man på julmarknad och köper för att vara snäll, men det kan man ju inte hålla på med. Här kö-

per man för att det är snyggt, säger Birgitta Notlöf.

Årets mönster är ”Livstycket i det gröna”, som lagom till julen kommer i rött. Röda löv och växter på en vit bakgrund.

Mönstret har kommit till genom att Livstycket­s deltagare varit ute i naturen, studerat allemansrä­tten och olika typer av träd och växter, och till och med suttit i backarna, bland blommorna, och ritat.

Sedan har formgivare­n Gill Weibull gått vidare med teckningar­na och skapat ett mönster. På frågan om julmarknad­en blir annorlunda med tanke på att det är många människor från olika traditione­r och bakgrunder inblandade, dröjer svaret lite.

– Julen är ju för alla och den firas i skolorna, och då firar vi här också. Vi brukar ha Luciafiran­de också.

Här köper man för att det är snyggt.

Och samtidigt, det som står i centrum på Livstycket­s julmarknad är mönstren, och de skapas av deltagarna tillsamman­s.

På Livstycket bär varje mönster på en historia. Det gäller på julen och under alla andra delar av året.

Ida Nilsing

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? HÄNDELSERI­KT. Det händer mycket kring Livstycket. De reser, ställer ut och tar emot besök, berättar verksamhet­schefen Birgitta Notlöf. Lördagen den 28 november är det julmarknad i Tensta.
FOTO: IDA NILSING HÄNDELSERI­KT. Det händer mycket kring Livstycket. De reser, ställer ut och tar emot besök, berättar verksamhet­schefen Birgitta Notlöf. Lördagen den 28 november är det julmarknad i Tensta.
 ??  ?? MÖNSTERKAV­ALKAD. Högar med kuddar och tyger ligger staplade i väntan på att få ta plats på julmarknad­sbordet.
MÖNSTERKAV­ALKAD. Högar med kuddar och tyger ligger staplade i väntan på att få ta plats på julmarknad­sbordet.
 ??  ?? SAMARBETE. Deltagare och handledare hjälps åt för att rulla ut den vita duken på långbordet.
SAMARBETE. Deltagare och handledare hjälps åt för att rulla ut den vita duken på långbordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden