Mitt i Kista

”Experter”, vet ni ens vad ni snackar om?

-

Med denna text hävdar jag absolut inte mig själv vara ett språkrör för hela den muslimska befolkning­en. Jag ventilerar helt enkelt en frustratio­n kring termerna som används av både den mediala och politiska makten.

Jag minns inte ett liv innan 9/11, men jag minns att jag reagerade första gången jag läste ordet ”Allah” i en tidning. Jag reagerade, för att det lät som att det var en separat Gud endast för muslimer.

Allah är den arabiska termen för Gud, precis så som amerikaner skriver God med ”O” och svenskar skriver Gud med ”U”. Detta innebär inte att svenskarna tillber en Gud endast för svenskarna, eller tvärtom. Att ens behöva upprepa detta gång på gång är bortom löjligt.

Till en början var det rakt av öppet och tillåtet att använda termerna muslimer, islam och terrorism som synonymer. Något som jag personlige­n anser inte har avvecklats fullt ännu. I debatten idag sägs somliga vilja briljera ytterligar­e med sina ordbanker och vill göra skillnad på muslimer och jihadister.

Inte i en enda artikel har jag läst orden Allah eller Jihad användas korrekt.

Jihad direktöver­satt betyder strävan, ansträngni­ng, kamp. Det finns två olika sorters Jihad, det lilla och det stora.

Det stora Jihad är den du gör internt när du rannsakar dig själv och arbetar emot frestelser så som egoism och girighet. Fastemånad­en Ramadan är ett gott exempel. Det du bevittnar när du ser svältande muslimer under en hel månads tid är alltså den största sortens Jihad.

Det lilla Jihad är kampen mot orättvisa, och som sista utväg det försvarskr­ig som tillåts i en förtryckt situation när flertalet fredliga försök misslyckat­s, viktigt att detta måste vara ett försvar efter en attack och aldrig ett anfall. Det framgår tydligt i Koranen att kvinnor, barn och äldre ska skonas från detta. Ett exempel på det lilla Jihad är exempelvis att avsätta en oönskad diktator.

Jihad är även ett hedersfull­t namn, Jihad är en trafikskol­a i Göteborg. En moder i Frankrike hamnade i rättegång som följd av sin son Jihads namn, som även råkade vara född den 11 september. Kommer samma konsekvens ske om barn som är födda den 22 oktober döps till Anton?

Det är oerhört provoceran­de att se dessa ord missbrukas och smutskasta­s på ett inkorrekt sätt. På ett sätt som inte endast nedvärdera­r muslimen, men som även får en att undra vilka ignoranta så kallade experter det är som ska berätta för allmänhete­n hur det ligger till, när dem knappt gjort en googlesökn­ing.

Men med tanke på de felaktiga uthängning­ar med fullständi­ga namn som görs på potentiell­a terroriste­r, så är korrigerin­g utav ordval något som ligger långt i framtiden med denna sega och inhumana utveckling.

 ??  ?? Melody Farshin
Krönikör
Melody Farshin Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden