Mitt i Kista

Hon dansade sig till VM

- Elin Lörnbo

Katja Lujan Engelholm tävlade den gångna helgen i Dans-VM i Wien. Det här är andra gången som hon och hennes danspartne­r tävlar emot världens bästa dansare på världsmäst­erskapen. Paret slutade som näst bästa svenskar och är väldigt nöjda.

I helgen var det dags för VM i dans. Denna gång var det i Wien, Österrike, som tävlingen hölls. En som var på plats och som represente­rade Sverige är Akallatjej­en Katja Lujan Engelholm, 24 år.

– Vi har haft det jätterolig­t. Det är en häftig känsla att få vara med och dansa bland världens främsta dansare, berättar Katja Lujan Engelholm, när Vi i Kista pratar med henne.

Latinameri­kansk dans med tre olika dansstilar, är vad Katja Lujan Engelholm och hennes danspartne­r Björn Pemer tävlar i. Dansstilar­na som ingår är jive, paso doble, samba, cha cha och rumba.

På helgens VM-tävling slutade dansduon som näst bästa svenska par och de var strax efter ett annat svenskt par som är rankade etta i Sverige. Av tävlingens 90 internatio­nella par blev det en 70:e plats – något som de är mycket nöjda över.

– Sverige brukar inte landa på topplaceri­ngar eftersom sporten inte är så stor här hemma. Vi gjorde bra ifrån oss och jag tycker att vi verkligen fick till det som vi ville visa, säger Katja Lujan Engelholm.

Det här var andra gången som Katja och Björn tävlade på VM. Förra gången hölls tävlingen i Tjeckien, då var paret något mer nervösa och även chockade över den maffiga inramning som VM innebär. Nu i Wien var det ett mer sansat och erfaret par som tävlade och visade upp sig. Däremot förklarar Katja att spända nerver är något som följer när man får stå på samma dansgolv och rygg i rygg som med världselit­en.

– Att behålla fokus och självförtr­oende samtidigt som ens förebilder står bredvid en är det svåra. Men i helgen var vi mer vana och vi maxade till oss rent psykiskt. Och vi lyckades bra, säger Katja.

Helgens stora tävling innebar mycket lärdom och inspiratio­n som dansparet nu tagit med sig hem. Målet som Katja och Björn har är att bli bäst i Sverige, i dag är de rankade som tvåa.

Katjas framgångsr­ecept tror hon beror på att hon aldrig har gett upp samt att hon alltid balanserat dansen med ett lugn. I dag har det gått cirka 14 år sedan hon började med dansen. Varför det blev dans beror på inspiratio­n från föräldrarn­a. Ända sedan starten har hon tävlat för samma klubb, Solna Danssportk­lubb. Och även danspartne­rn Björn Pemer har varit densamma under hela tiden.

– Jag och Björn känner varandra ut och in. Vi är som syskon. Tillsamman­s hjälper vi varandra att utvecklas och det är något som lönat sig nu i längden. Aldrig tidigare har vi varit närmare att vara rankade som etta i Sverige, berättar Katja.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TÄVLING. Katja Lujan-Engelholm har med sin partner Björn Pemer tävlat i Dans-VM två gånger.
FOTO: PRIVAT TÄVLING. Katja Lujan-Engelholm har med sin partner Björn Pemer tävlat i Dans-VM två gånger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden