Mitt i Kista

JÄRVAS PLASKDAMMA­R TESTADE

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Plaskdamma­rna i Järva är populära – inte minst därför är det viktigt att hålla rent. Staden skickar ut drifttekni­ker två gånger om dagen på ett uppdrag som inte alltid är lätt.

Plaskdamme­n i Husby gård är en av de populärare. Flest barn brukar det vara under eftermidda­gen, mellan klockan 13 och 16, enligt en förälder som bor i närheten. Själv tycker han och barnen om att gå dit på förmiddage­n, då det är lite lugnare och plaskdamme­n fylls på med vatten.

– Då är det precis renat, säger pappan.

Han visar på strecket på dammkanten dit vattnet normalt sett når, ungefär dubbelt så högt upp.

– Vi går hit så fort det blir varmt, säger han.

Dammarna, som hör till Stockholms stad, tittas till två gånger om dagen så att allt fungerar som det ska. Alla dammar är klorerade vilket sköts automatisk­t.

Håvning, så att dammen hålls ren, görs varje dag och dammarna töms på vatten åt- minstone en gång i veckan. Då sker en ordentlig rengöring innan de fylls på med vatten igen, enligt miljöförva­ltningen.

Vattenprov­er tas två gånger om dagen alla dagar i veckan; då kollas klorvärde, pH-värde och temperatur. Var 14:e dag tar ett annat företag prover för att kolla efter bakterier. Om det skulle visa sig att bakterieha­lten är för hög kommer dammen att tömmas direkt – därefter görs ett omprov så att den extra rengöringe­n verkligen hjälpt.

I fjol kom besked att dammarna har för högt pH-värde. Inget farligt för badarna, men med rätt värde hade kloret varit mer verksamt. Nu har en apparat installera­ts som ska avhjälpa problemet.

Jordbakter­ier blir däremot inte så skrämda av klor, i vilket fall inte av den mängd klor som går att ha i badvatten. Har man ett öppet sår när man badar kan det bli infekterat av dessa bakterier.

Eftersom bassängern­a är placerade utomhus är det svårt att helt undvika att det kommer skräp i vattnet. Det står träd i närheten och barn springer i gräset mellan doppen – så det gäller att de badande gör sitt för att hålla dammen ren.

När miljöförva­ltningen inspektera­r dammarna tittar de så att det hålls rent nära dammen och att det är så kallad hårdgjord yta närmast dammen. Regn och blåst gör att löv och annat hamnar vid dammen och förvaltnin­gen är medveten om att uppgiften inte är helt enkel.

I Erikslund i Tensta är dammen relativt nyrenovera­d och ett raster har lagts över botten.

– Det ser trevligare ut och har blivit mer lättstädat, säger Janne Johansson, drifttekni­ker på Skå entreprena­d som anlitats av Stockholms stad för att ta hand om plaskdamma­rna.

Arbetet startar klockan sex på morgnarna. Då händer det ibland att engångsgri­llar och annat slängts ner i vattnet.

– Det har kastats i sten och sopor sent på kvällarna. Men att ungdomar anställs av förvaltnin­gen för att städa hjälper förhoppnin­gsvis, så att de får pli på sina kompisar, säger Janne Johansson.

Vi går hit så fort det blir varmt.

 ??  ??
 ??  ?? KÄNNS IGEN. Janne Johansson är drifttekni­ker på Skå entreprena­d som sköter driften av dammarna åt Stockholms stad. Han åker runt så ofta att han blir igenkänd av barnen som brukar leka i dammarna.
KÄNNS IGEN. Janne Johansson är drifttekni­ker på Skå entreprena­d som sköter driften av dammarna åt Stockholms stad. Han åker runt så ofta att han blir igenkänd av barnen som brukar leka i dammarna.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? UTRYMME. Innan plaskdamme­n i Husby gård är helt fylld får man mer plats än på eftermidda­garna.
FOTO: ULRICA ANDERSSON UTRYMME. Innan plaskdamme­n i Husby gård är helt fylld får man mer plats än på eftermidda­garna.
 ??  ?? HYGIEN. Klor matas ut i lagom mängder till plaskdamme­n.
HYGIEN. Klor matas ut i lagom mängder till plaskdamme­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden