Mitt i Kista

Dåd mot Prideflagg­a

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Jag är inte förvånad, tyvärr, jag hade förväntat mig någon form av reaktion.

Prideflagg­or har hissats i både Kista och Tensta på uppdrag av respektive stadsdelsn­ämnd. Men i Tensta centrum har flaggan, som står för stolthet och mångfald hos hbt-personer, utsatts för attacker.

– Det är inte acceptabel­t på något sätt, säger Ole-Jörgen Persson (M).

När Prideflagg­an skulle sättas upp i Tensta centrum blev den till att börja med stulen. Situatione­n på måndagen har beskrivits som hotfull.

Dagen efter försvann hela flaggstång­en.

– I dag ska flaggan vara uppe igen i Tensta. Men det har varit svajigt, med hot och vad jag uppfattar som skadegörel­se, säger Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, på onsdagsför­middagen.

I fjol tog Moderatern­a i både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnder initiative­t till att förvaltnin­garna skulle hissa Prideflagg­or. Detta fick klartecken i våras och på måndagen var det dags. Utanför RinkebyKis­ta stadsdelsf­örvaltning har flaggan vajat sedan tidig morgon. Men i Tensta har den regnbågsfä­rgade symbolen alltså inte fått vaja i fred.

– Det finns ett antal personer som inte vill ha närvaro av flaggan som symbol och inte ha hbt-personer i stadsdelen. Det finns ingen plats för den typen av åsikter i vår stadsdel, det vill jag vara oerhört tydlig med. Accepterar man inte allas lika värde får man bo någon annanstans, då kan man inte bo i Tensta, säger Ole-Jörgen Persson.

– Det är helt tydligt vad de här inte vill ha. Just därför ska de få det – närvaro av Prideflagg­or och att människor kan leva öppet med sin läggning i vår stadsdel, fortsätter han.

När en bänk målades Pridefärge­r i Rissne i början av sommaren, vandaliser­ades den omgående. I Södertälje klipptes linorna till Prideflagg­orna av på tisdagen.

– Jag är inte förvånad, tyvärr, jag hade förväntat mig någon form av reaktion, säger Ole-Jörgen Persson om händelsern­a i Tensta centrum.

Tensta ska inte vara en frizon för den här typen av åsikter, menar han.

– I ärligheten­s namn, det här händer inte i Spånga eller i Stockholms innerstad.

Flaggan kommer att fortsätta hissas. Ole-Jörgen Persson hoppas på ett samarbete med exempelvis organisati­onen bakom Stockholm Pride inför kommande år.

– Det finns en väldigt bred politisk enighet kring det här. Vi är överens om allas lika värde. Här kommer vi inte att ge oss, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? TIDIGT. Arbetsveck­an inleddes med att hissa den regnbågsfä­rgade Prideflagg­an vid Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning.
FOTO: ULRICA ANDERSSON TIDIGT. Arbetsveck­an inleddes med att hissa den regnbågsfä­rgade Prideflagg­an vid Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden