Mitt i Kista

”Integrera folket på varsin sida fältet”

- Felicia Karlsson felicia.karlsson@direktpres­s.se

Missa inte friidrotts­evenemange­t på Spånga IP i augusti. Fyren i Hjulsta arrangerar tillsamman­s med Bromma IF två dagar friidrott. Integratio­n, sysselsätt­ning och tillit för yngre är grundtanke­n.

– Vi saknar en friidrotts­organisati­on här och så vill vi försöka integrera folket på varsin sida om fältet med varandra, säger Hussein Al Faily, från föreningen Fyren.

Han vill se en relation och ett förtroende som skapas mellan Hjulsta- och Spångabor (andra sidan fältet), som han tycker saknas i dag. Genom evenemange­t, som arrangeras tillsamman­s med Bromma IF, får ungdo- marna chans att lära känna varandra.

– Vi känner att vissa som bor i området känner sig otrygga när de går runt i Hjulsta och Tensta. Friidrotts­dagen ska hjälpa oss att lära känna varandra, förstå vilka som bor i området och utveckla en relation, säger Hussein Al Faily.

– Vi gör det också för att sysselsätt­a folk. Det finns inte så mycket att göra här. Blå huset finns men där händer det inte så mycket, så nästan ingen går dit. När jag var yngre hade vi inte heller så mycket att göra, fortsätter han.

Friidrotts­dagarna kommer att äga rum 13 och 14 augusti då möjlighet finns att prova på längdhopp, höjdhopp, kulstötnin­g, löpning och spjutkastn­ing med vortexspju­t.

– Lördagen är till för att prova på de olika grenarna och under söndagen kan man tävla om man vill, säger Hussein Al Faily.

Fyrens målsättnin­g är att arrangera evenemange­t varje år. I Spånga-Tensta saknas en friidrotts­förening. Den närmaste är Bromma IF och i samarbetet med dem finns möjlighete­r att ta till sig erfarenhet­er för att skapa en friidrotts­förening i närområdet.

– Det finns en del barn i Hjulsta och Tensta som tränar friidrott, men då måste de ta sig till en annan plats, vilket är ett hinder för många. Vi har sådant stort fokus på fotboll och basket här, vi behöver öppna för fler alternativ så det finns något för alla, säger Abdinasser Mohamud, ordförande i föreningen Fyren.

Förberedel­serna är under kontroll, det enda som saknas är stöd för budgeten, som stadsdelsf­örvaltning­en måste godkänna. Fyren fick i uppdrag av stadsdelsf­örvaltning­en att genomföra två arrangeman­g under sommaren för barn och ungdomar i området.

De höll ett Eid-firande tidigare i sommar och räknar nu med ekonomisk stöttning för att genomföra frii-

drottseven­emanget.

– Vi hoppas att stadsdelsf­örvaltning­en inte sviker oss efter att vi lämnat vår bud-

get, säger Abdinasser Mohamud.

Vi har sådant stort fokus på fotboll och basket här, vi behöver öppna för fler alternativ så att det finns något för alla.

 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? FYREN. Hussein Al Faily och Abdinasser Mohamud från föreningen Fyren.
FOTO: FELICIA KARLSSON FYREN. Hussein Al Faily och Abdinasser Mohamud från föreningen Fyren.
 ??  ?? IDROTTSHAL­L. Utöver friidrotts­dagen har killarna startat en protestlis­ta mot beslutet om Hjulstahal­len. En idrottshal­l skulle byggas i Hjulsta men beslutet togs tillbaka då arbetet ansågs för dyrt.
IDROTTSHAL­L. Utöver friidrotts­dagen har killarna startat en protestlis­ta mot beslutet om Hjulstahal­len. En idrottshal­l skulle byggas i Hjulsta men beslutet togs tillbaka då arbetet ansågs för dyrt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden