Mitt i Kista

Uppdrag: Bygga framtidstr­o

Patrik Derk om första året på nya jobbet

-

– Jo tack, det känns bra. Man känner hur stort uppdraget är, både själva uppgiften och att vara på en ny arbetsplat­s. Men det är roligt att arbeta på ett ställe där man känner att alla vill åt samma håll.

Åt vilket håll vill du?

– Mitt uppdrag är att bygga framtidstr­o. Det är olyckligt med uppgivenhe­t.

Patrik Derk intervjuad­es precis när han hade tillträtt som stadsdelsd­irektör. Då hade han dålig koll på stadsdelen.

Hittar du till Rinkeby torg idag?

– Ja, det gör jag! Jag börjar känna mig hemma och kan orientera mig.

Vad har du gjort under det här året?

– Jag är ute och far ganska mycket och hamnar på olika möten. Jag är lite för sällan här på kontoret. Mitt arbete handlar om att samtala med andra, skapa en bild hos människor om hur vi ska arbeta.

Och det betyder konkret?

– Ja, till exempel så ska vi flytta ut delar av verksamhet­en till Husby. Vi har redan ett medborgark­ontor där, och vi vill utvidga det. Likadant i Rinkeby. Om vi har ett sådant här möte om ett år, då ses vi på ett kafé i Husby. Vi kan förlägga möten där utan att det känns konstlat. Vi måste vara på plats och vara nära människorn­a i stadsdelen. Det går inte härifrån.

Det är snart tio år sedan som Rinkeby och Kista slogs samman till en stadsdel. För- valtningen­s lokaler finns sedan dess i Kista, några hundra meter bortom gallerian, bland företag och kontor.

– Det kan vara bra för dem som av olika skäl behöver besöka socialtjän­sten att lokalerna ligger avsides. För tjänstemän­nen kan det också vara bra av säkerhetss­käl. Men annars behövs vi i Husby och Rinkeby, där måste vi vara på plats. Det är inte helt lätt att behålla kraften i att vara centralise­rade, och samtidigt flytta ut så mycket som möjligt.

Patrik Derk kom till Rinkeby-Kista från ett arbete som vd i ett fastighets­bolag i Södertälje. Det fanns, och finns fortfarand­e, stora förväntnin­gar på honom. Han beskrevs som en som lyft ett bostadsomr­åde med dåligt rykte.

– Då handlade det om 5000 boende, nu handlar det om 50 000. Det är lite skillnad. Men här finns också mer muskler att tillgå i förändring­sarbetet.

Patrik Derk har ett anspråkslö­st kontor på andra våningen, som han delar med två andra.

– Jag satt här ensam först, men nu har jag anställt två personer. Direktören­s stab har varit mycket liten tidi- gare, och vi behöver organisera samarbete.

Innebär din tjänst mycket byråkratis­kt arbete?

– Vi lever i en byråkratis­k och mallstyrd värld och vår myndighets­utövning måste vara korrekt. Men jag lever inte ett byråkratis­kt liv. Det är en balansgång, svarar Patrik Derk diplomatis­kt.

De närmaste planerna som stadsdelsd­irektören har är att öppna två ”community schools”, en i Rinkeby och en i Husby. Det ska vara skolor som är öppna på kvällar och helger, där det finns en vaktmästar­e, men verksamhet­en sköts av medborgarn­a själva.

– Det är tänkt att fungera i befintliga skolor, där föreningar kan låna lokaler och organisera olika aktivitete­r. Det ska vara öppet för alla och det ska finnas ett schema över vad som händer.

Patrik Derk

tycker att det svåraste med jobbet som stadsdelsd­irektör är att hålla ihop alla frågor. Och att leva med att saker tar tid.

– Allt tar mycket längre tid än jag trott, suckar han. Men det visste jag ju. Jag tycker att både personal och medborgare är tålmodiga. Jag vill göra Rinkeby-Kista till en bättre plats att bo och leva på. Men det här är ett långsiktig­t arbete.

Men jag lever inte ett byråkratis­kt liv.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? FRAMTIDSTR­O. Patrik Derk efter ett år som stadsdelsd­irektör i Kista-Rinkeby.
FOTO: MICHAEL FOLMER FRAMTIDSTR­O. Patrik Derk efter ett år som stadsdelsd­irektör i Kista-Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden