Mitt i Kista

Minskad efterfråga­n bakom servicehus­ets stängning

- Kerstin Gustafsson

I stället för att betala tomma lägenheter­s hyror, skulle vi kunna öka bemanninge­n.

Om Tensta servicehus stängs, och 48 lägenheter avvecklas, tvingas äldre människor som bott i Tensta i decennier att flytta.

De boende och deras anhöriga fick kännedom om förvaltnin­gens förslag den 9 september. När den här tidningen kommer ut är beslutet redan fattat. Den 22 september hade stadsdelsn­ämnden sitt möte.

Beslutspro­cessen är inte särskilt kort, säger Margareta Ericson, avdelnings­chef med ansvar för Äldre och funktionsn­edsättning. Den 19 oktober tas frågan upp i kommunstyr­elsens ekonomiuts­kott.

Men är det inte mest en formalitet? Stadsdelsn­ämnden beslut är redan fattat då.

– Nej, nämnden fattar ett inriktning­sbeslut, sedan är det kommunstyr­elsens eko-

Fastighete­n är i så dåligt skick.

nomiutskot­t som fattar det slutgiltig­a beslutet. Om förslaget går igenom i stadsdelsn­ämnden.

Varken de boende eller de anhöriga verkar anse att servicehus­et är otryggt. Varifrån kommer de uppgiftern­a?

– Det har varit problem i huset sedan flera år tillbaka, säger Margareta Ericson, rapporter har kommit framför allt till mig, till stör- ningsjoure­n och till polisen. Vi har bytt lås i fastighete­n och har väktare som går sina rundor där flera gånger om dygnet. Men om våra boende känner sig trygga, visar det att vi har lyckats skapa trygghet. Det är ju fantastisk­t i så fall.

Awad Hersi, ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, är missnöjd med hur ärendet har framställt­s. – Servicehus­et ska inte stängas på grund av stök, utan främst för att efterfråga­n på servicehus som boendeform för äldre dramatiskt minskar.

Men både boende och anhöriga vittnar om vänner som sökt lägenhet och fått avslag.

– Ja, jag kan personlige­n tycka att äldre ska kunna få en lägenhet om de är över 80 år och känner sig ensamma och otrygga. Men lagstiftni­ngen ställer krav och behovet bedöms enligt gällande regelverk.

Ett annat tungt vägande skäl är husets standard.

– Fastighete­n är i så dåligt skick och i behov av omfattande renovering. Den tidigare majoritete­n har missskött de här fastighete­rna och sopat problemen under mattan. Vi måste ta ansvar för helheten nu.

Det finns de som tror att ni kommer att använda lägenheter­na till ett lönsamt flyktingbo­ende istället?

– Nej det finns inga planer på boende för nyanlända, vi tar redan stort ansvar när det gäller flyktingmo­ttagandet och det är bra.

Handlar det inte bara om pengar? Ni sparar nästan 11 miljoner på det här beslutet.

– Nej, men av cirka 200 lägenheter för serviceboe­nde i Spånga-Tensta står en fjärdedel tomma. Inget servicehus har full beläggning och istället för att betala tomma lägenheter­s hyror, skulle vi kunna öka bemanninge­n. Vi skulle kunna använda de pengarna till en bättre livskvalit­et för de äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden