Mitt i Kista

Från Kista och Östermalm till Bosön

Nyligen träffades åttondekla­ssare från Kista och Östermalm ute på Bosön på Lidingö genom Skolträffe­n. Målet var att motverka fördomar och utanförska­p.

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Det är Goodsport, en stiftelse som verkar för integratio­n genom idrott, som står bakom träffen.

– Det här är ungdomar som vanligtvis inte träffar varandra. Möten av detta slag är därför supervikti­ga för att minska fördomar och klyftor i samhället. Att träffa andra klasser så här borde vara en naturlig del av dagens grundskole­undervisni­ng, säger Stefan Bärlin, samordnare på Skolträffe­n och före detta fotbollssp­elare på elitnivå i bland annat Djurgården­s IF och IFK Göteborg.

Under en torsdag så fick ungdomarna träffas genom föreläsnin­gar, övningar tillsamman­s och gemensamt idrottsutö­vande. Från skolornas håll ser man väldigt positivt på Skolträffe­n.

– Det här kan vidga elevernas vy, tror mentorn Magnus Karlsson som är mentor på Kista grundskola.

På skolan från Östermalm ser man samma möjlighete­r.

– Vår förhoppnin­g är att våra elever ska få nya vänner. Det här kan skapa broar mellan områden, säger Susanne Ridner, rektor på Carlssons skola från Östermalm.

Träffen började med en föreläsnin­g i utanförska­p, där eleverna fick höra en stark berättelse från Samir Sabri, som delade med sig av sitt liv. Sedan följde tillitsövn­ingar, där eleverna interagera­r och lär sig lita på varandra. Dagen bestod sedan även av tvärsinter­vjuer, kompisredo­visningar och idrottsakt­iviteter.

De deltagande klasserna, det är flera åttondekla­ssare under ett par dagar, träffas vid fyra tillfällen. Utöver detta första möte, där Goodsport är med och driver hela träffen, möts klasserna sedan på två återträffa­r i respektive skola och sedan samlas de på en fjärde och avslutande träff tillsamman­s med andra klasser som också har genomfört skolträffe­n.

Man vet på Goodsport av erfarenhet från ifjol att många av eleverna förmodlige­n kommer fortsätta hålla kontakten efter träffarna. Men än så länge kanske de är lite blyga och man var lite osäker om man skulle ses igen, efter att ha bara träffats en gång. Kanske ses de mer.

– Det kanske blir det efter vi har varit i deras skola och de varit här, säger Lucas Keller, elev på Carlssons skola. Men man uppskattad­e definitivt dagen. – Bra dag, man fick se skillnaden mellan stadsdelar och att de fördomar man eventuellt kunde tänkas ha kunde försvinna, säger Sophie Hamilton på Carlssons skola.

Det här kan skapa broar mellan områden.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? HÄLSAR. Eleverna får sig en lektion i sociala koder.
FOTO: JONAS CARLSSON HÄLSAR. Eleverna får sig en lektion i sociala koder.
 ??  ?? HÅLLA IHOP. Det ska eleverna från Kista och Östermalm lära sig att göra.
HÅLLA IHOP. Det ska eleverna från Kista och Östermalm lära sig att göra.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SAMORDNARE. Stefan Bärlin från Goodsport ordnar Skolträffe­n.
FOTO: JONAS CARLSSON SAMORDNARE. Stefan Bärlin från Goodsport ordnar Skolträffe­n.
 ??  ?? TILLIT. Det lär man sig genom att falla.
TILLIT. Det lär man sig genom att falla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden