Mitt i Kista

Stolt över Akropolis tredjeplat­s

-

Akropolis IF slutade trea i Division 1 norra med nästan samma poäng som i fjol, det räckte för kval till Superettan.

– Jag är jättenöjd. Två lag spelade på en annan nivå, säger tränaren Giannis Tsombos.

Inte sedan 2007, när svensk elitfotbol­l fick två Division 1-serier under Superettan, har två lag dominerat den norra Ettan såsom BP och Vasalund gjort i år. 2013 fick Sirius ihop 68 poäng, vilket är rekord, men aldrig förr har två lag tagit sig över 60 poäng. BP tog 63 och Vasalund 60 poäng.

– Sett till de klubbarnas ekonomi och erfarenhet gör vi en jättebra säsong. Att BP skulle vara ett topplag visste vi, nu fick också Vasalund ihop det, säger Giannis Tsombos, Akropolis tränare.

I fjol slutade Akropolis tvåa på 47 poäng och föll i kval till Superettan mot IK Frej. I år tog Järvaklubb­en 46 poäng. Det är Tsombos stolt över.

– Smått fantastisk­t, egentligen. Vi gör det trots en brokig försäsong och myck- et problem under säsongen. Jag kan inte minnas att vi startat med samma elva två matcher i rad.

Året började krampaktig­t med kryss mot två lag, Piteå och Luleå, som slutligen landade djupt i tabellen. Ändå stred Akropolis länge för en andraplats. Till sist fick man ta sig samman för att försvara tredjeplat­sen. Och gjorde det hundraproc­entigt via vinster i de tre sista matcherna.

– Det kändes viktigt. Jag är jättenöjd. Placeringe­n är bra.

Luca Gerbino Polo till- skrivs stor del i Akropolis insats. Den 29-årige italienare­n gjorde 25 mål på 25 matcher och spås spela högre upp i seriesyste­met nästa säsong. Giannis Tsombos har enbart gott att säga om sin striker.

– Precis den värvningen man alltid drömmer om som tränare. Jag har aldrig jobbat med en mer ödmjuk och profession­ell människa. Han är ett djur inne i boxen, oerhört fysiskt stark, säger Giannis Tsombos.

Jonny Andersson

 ?? FOTO: BENGT JÖRNÅKER ?? TREA. Akropolis IF slutade trea 2016 i Division 1 norra.
FOTO: BENGT JÖRNÅKER TREA. Akropolis IF slutade trea 2016 i Division 1 norra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden