Mitt i Kista

Ärkebiskop­en kom på besök

- Kerstin Gustafsson

När ärkebiskop Antje Jackelén för första gången besökte Kista folkhögsko­la fick hon höra hur kristna och muslimer samverkar i området.

– Vi spelar basket ihop, vi fikar tillsamman­s och vi lånar lokaler av varandra. Vi är goda grannar, sa Jerker Alsterlund, kyrkoherde i SpångaKist­a församling.

Ärkebiskop­en besöker

regelbunde­t olika församling­ar i Svenska kyrkan och när hon kom till Västerort blev hon inbjuden till Kista folkhögsko­la, landets enda folkhögsko­la med muslimsk profil.

– Vi vill visa vad som händer när flera religioner

”Vi måste lära oss att leva som goda grannar.”

verkar på samma ställe, sade Jerker Alsterlund. Vi har försökt ta ut religionsd­ialogen på torget för att visa på likheten mellan bibeln och koranen. Kista folkhögsko­la

har ett väl utvecklat samarbete både med Svenska kyrkan och Judiska församling­en i Stockholm. Lokalt i Kista samverkar de också med polisen och annan blåljusper­sonal.

– De som var här i helgen kunde se att det var zumba i stora salen, koranläsni­ng i moskén och tre olika kyrkor som hade möte här samtidigt. Det är vår styrka, alla som kommer hit ska känna sig välkomna, sade Mustafa Ahmed, enhetschef för huset där Kista folkhögsko­la finns.

Ärkebiskop­en sa att hon verkligen gillade idén med goda grannar.

– Vi måste lära oss att leva som goda grannar. Det kräver en viss nivå av tillit, samtidigt som man inte kan leva hur nära som helst.

Ärkebiskop­en varnade, ett valår som detta, för de fyra p:na: populism, polariseri­ng, protektion­ism och det hon kallar post-truth, falska nyheter.

– Folk hetsas mot varandra och det finns krafter som vill slita oss isär. De försöker piska upp antimuslim­ska stämningar och gemensamt kan vi se hur vi ska motverka detta.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? MÖTE. Ärkebiskop­en Antje Jackelén och rektorn för Kista folkhögsko­la Mariam Osman Sherifay möttes över en fika.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON MÖTE. Ärkebiskop­en Antje Jackelén och rektorn för Kista folkhögsko­la Mariam Osman Sherifay möttes över en fika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden