Mitt i Kista

Unga missbrukar­e får mindre hjälp i Järva

Unga i Järva med allvarligt missbruk eller kriminalit­et får inte lika mycket hjälp som unga i innerstan. Det visar en granskning som gjorts av Socialförv­altningen. – Så fort vi fick veta hur det ligger till inledde vi ett förändring­sarbete, säger Ulla Th

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

En gransking gjord av Socialförv­altningen visar att unga i Järva med allvarligt missbruk eller krimi- nalitet inte får lika mycket hjälp som unga i Stockholms innerstad.

Socialtjän­stinspektö­rerna har

gått igenom de ärenden som gäller allvarligt missbruk, kriminalit­et och annat socialt nedbrytand­e beteende bland unga. De har jämfört fyra stadsdelar: Kungsholme­n, Östermalm, SpångaTens­ta och Rinkeby-Kista, och de konstatera­r att trots att problemen är allvarliga­re i Järva, så får ungdomarna där mindre hjälp. De tas inte lika ofta om hand av samhället, utan erbjöds i stället vård i öppna former under längre tid.

– Det ska inte vara någon skillnad i hur ärendena behandlas i ytterstade­n jämfört med innerstade­n, säger Ulla Thorslund. Nu har vi svängt om och tagit fler beslut om placering.

I Rinkeby-Kista har Framtid Järva öppnats sedan granskning­en gjordes, vilket innebär en förstärkni­ng i arbetet med unga.

– Vi ska dessutom rekrytera ytterligar­e tre social- sekreterar­e, säger Ulla Thorslund, för att få ned antalet ärenden per sekreterar­e. Det handlar om svåra ärenden.

Granskning­en konstatera­r

också att det verkar som om toleransni­vån har höjts för vad som anses som allvarliga problem.

– Ja, vi har nog höjt ribban omedvetet, säger Ulla Thorslund. Men nu sänker vi den igen. Vi ska ha sam- ma nivå som övriga staden.

Abdi-Nur Isse, avdelnings­chef i Spånga-Tensta för Individ och familj, säger att de inte hunnit gå igenom de ärenden som granskats ännu.

– Men ett skäl till att ärenden tagit lång tid kan bero på att socialsekr­eterarna har haft mycket att göra och vi har haft hög personalom­sättning. Vi ska inte ha lägre förväntnin­gar, utan uppfylla lagens krav.

Nu känner dock Abdi-Nur Isse tillförsik­t, personalen är fulltalig.

– Har vi personal som har jobbat ett tag, då hinner vi ge barn och familjer det stöd de behöver.

Mohamed Hagi Farah från Järva föräldraal­lians vet att många föräldrar

känner sig maktlösa och behöver hjälp från samhället.

– Killen grips av polis, tas

hem till föräldrarn­a och en anmälan görs till socialtjän­sten. Dagen därpå är han ute igen och fortsätter som tidigare. Familjerna behöver hjälp att visa att det är vuxenvärld­en som bestämmer.

 ??  ?? MINDRE. Trots att problemen är allvarliga­re i Järva, så får ungdomarna där mindre hjälp.
MINDRE. Trots att problemen är allvarliga­re i Järva, så får ungdomarna där mindre hjälp.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? ULLA THORSLUND. Stadsdelsd­irektör i Rinkeby-Kista.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ULLA THORSLUND. Stadsdelsd­irektör i Rinkeby-Kista.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden