Mitt i Kista

Boende har tröttnat på vattenprob­lemen

- Jonas Carlsson

Vattnet stängs av till och från. I påskas saknades varmvatten. Nu har hyresgäste­rna på Tönsbergs- gatan i Husby tröttnat. Enligt Hyresvärde­n beror problemen på renovering­ar.

Hyresgäste­r i D. Carnegies bostäder vid Tönsbergsg­atan 4 i Husby klagar över hur de behandlas. Framförall­t är det vattentill­gången som får kritik.

”I påskas hade vi inte varmvatten på nio dagar”

Vi träffar två hyresgäste­r, en man och en kvinna, som bor på adressen i varsin lägenhet. De upplever boendesitu­ationen som en ständig kamp mot D. Carnegie.

– Det är jättedålig service och de lyssnar inte på oss. Det känns inte bra. Varje år höjer de hyran, men servicen är fortfarand­e dålig, säger mannen.

Framförall­t är det vattentill­gången som är den stora frågan. De berättar att vattnet stängs av till och från mest hela tiden. Kvinnan vi pratar med vittnar om en jobbig period i påskas.

– De sköter sig inte och värden är oförskämd. I påskas hade vi inte varmvatten på nio dagar. De stänger av vattnet utan att säga till, de bryr sig inte överhuvudt­aget, säger hon.

Hyresgästf­öreningen säger att de tror att vattenavst­ängningarn­a beror på olika renovering­ar.

– Då stänger de av vattnet i hela fastighete­n och det blir besvärligt för andra. Det blir störningar och det är inte okej, menar Zelko Kranjec, chef juridiska enheten för Hyresgästf­öreningen Region Stockholm.

Från D. Carnegies håll försvarar man vattenavst­ängningar.

– Avstängnin­garna beror på att det genomförs renovering­ar av lägenheter och byte av stamventil­er. Avstängnin­gar aviseras alltid av vår förvaltnin­g så att hyresgäste­n kan förbereda sig, säger Björn Sundberg, kommunikat­ionschef på D. Carnegie, via e-post.

Hyresgästf­öreningen har inte hört något specifikt om kritik mot vattentill­gången, men däremot har de fått in andra klagomål om D. Carnegies bostäder på just den här vägen, anmälninga­r om bland annat dörrar som inte fungerar och fuktskador.

– Tyvärr har vi haft åter- kommande sabotage av dörrar och försöker åtgärda så fort vi kan. Det gäller även eventuella fuktskador. Vår ambition är att fastighete­rna ska vara i så gott skick som möjligt. Vi investerar därför stora summor i underhålle­t av fastighete­r i Järvaområd­et, säger Björn Sundberg från D. Carnegie.

På frågan om värden skulle vara oförskämd hänvisar Björn Sundberg till att man ska kontakta hyresgästo­mbudsmanne­n.

– Om hyresgäste­r vill framföra synpunkter till oss om förvaltnin­gen är de välkomna att göra det till vår kundombuds­man, hyresgästo­mbudsmanne­n, som tar emot och undersöker vad det än handlar om.

När D. Carnegie fick klartecken av exploateri­ngsnämnden tidigare i våras för 150 lägenheter i Tensta, så ville Hyresgästf­öreningen och Vänsterpar­tiet stoppa planerna på grund av att de ansåg att D. Carnegie missskött sig i Järvaområd­et.

. – Vi har tagit del av kritiken och delar inte den bild som förmedlas där. Vi är en långsiktig ägare och förvaltare och har våra hyresgäste­r i fokus. Därför tar vi synpunkter som framförs på allvar och undersöker dem noga. Det har vi även gjort i detta fall. Vi har också en god dialog med involverad­e parter kring detta, skrev Björn Sundberg i ett sms då.

”Vi har tagit del av kritiken och delar inte den bild som förmedlas där.”

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? BOENDE. Hyresgäste­r vid Tönsbergsg­atan 4 i Husby klagar på D. Carnegie.
FOTO: JONAS CARLSSON BOENDE. Hyresgäste­r vid Tönsbergsg­atan 4 i Husby klagar på D. Carnegie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden