Mitt i Kista

KRÖNIKAN

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se Reporter

Varför skaffa barn?

Sju små söta labradorva­lpar har sett världens ljus. Födda blinda kravlade de runt som små mullvadar den första veckan, innan mamma kunde rapportera att de hade öppnat ögonen. Finns det något gulligare än hundvalpar? Pyttesmå, mjuka och värnlösa. Mycket sötare än människobe­bisar, tycker jag.

Eftersom de är sju till antalet tyckte jag att de skulle döpas efter dvärgarna i Snövit. Men det tyckte inte mamma. Ingen kommer vilja köpa en valp som heter Trötter, sade hon. Och det har hon kanske rätt i. Butter är väl inte heller så lyckat. I stället verkar det bli veckodagar­na. Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag, Lördag, Söndag. Originellt på gränsen till udda.

Jag fascineras av hur snabbt tiden går för hundar. Från dräktighet till födsel till att valparna är gamla nog att säljas går det bara fyra månader. En tik är dräktig i två månader och valparna är ”leveranskl­ara” när de är åtta veckor gamla. Sedan är det nästan som om ingenting hade hänt. Tomt i hundkorgen.

Jämför detta med människor. En kvinna är gravid i nio månader och när barnet väl är fött är det ”leveranskl­art” ut i samhället först efter arton år. Arton år! Snacka om åtagande. Detta för en varelse som aldrig kan bli lika söt som en hundvalp. Något slags instinkt måste vara inblandad i det här. Varför annars skaffa barn när man kan skaffa hund?

Något slags instinkt måste vara inblandad i det här.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden