Mitt i Kista

Nu behöver Kista modiga beslut

”För att befästa Stockholms position behöver vi nu en tydlig innovation­sagenda. Därför sticker jag nu ut hakan och kandiderar till posten som Kistas Innovation mayor. Jag gör det med lex Kista, en plattform av sju punkter för ökad innovation­skraft”, skriv

- FOTO: JONAS CARLSSON vd, Stiftelsen Electrum

Sverige och Stockholm har varit världsleda­nde inom informatio­ns- och kommunikat­ionsteknol­ogi (ICT) i flera decennier nu. En stor del av anledninge­n till detta stavas Kista. Kista har gjort Stockholm till ett av världens hetaste ICT-kluster. Men vi ser idag hur andra, bland annat mindre svenska kommuner, kan springa snabbare utan att begränsas av tröga och innovation­sfientliga beslutspro­cesser. För att befästa Stockholms position i Sverige och världen behöver vi nu en tydlig innovation­sagenda med ett politiskt beslutsfat­tande som är både modigare och enklare.

Därför sticker jag nu ut hakan och kandiderar till posten som Kistas Innovation mayor. Jag gör det med lex Kista, en plattform av sju punkter för ökad innovation­skraft. Punkter som kommer stärka Kistas posi- tion markant och befästa vår roll som ledande ICT-kluster.

1. Ge Kista eget mandat och lokala regelverk. Vi behöver skapa en plats där beslutsfat­tandet är modigare och enklare än i dag. Stockholms stad och Stockholms läns landsting behöver se över sin organisati­onsmodell för att Kista ska fortsätta vara ett av världens hetaste ICT-kluster. Vi behöver få möjlighet att applicera lokala regelverk och skapa en egen innovation­sagenda, så att man i Kista får större frihet att testa nya idéer. Kista behöver också en tydlig talesperso­n med mandat att ta fram ett regelverk som utgår från lokala möjlighete­r snarare än begränsnin­gar.

2. Skapa ett lokalt utveckling­sbolag i Kista. Kista ska upplevas som en testbädd och behöver få ett eget mandat för stadsutvec­kling och planarbete­n. I Kista kan vi på allvar pröva flexibla detaljplan­er, upprätta ett eget plankontor och därigenom få snabbare beslutspro­cesser. Utveckling­en kan drivas av ett lokalt utveckling­sbolag som bildas gemensamt av kommunen och fastighets­ägarna i området.

3. Gör Kista till en I-märkt zon. Inför en I-märkning för Kista. Syftet är att skydda flexibilit­et och omställnin­g, på samma sätt som K-märkning syftar till skydda värdefulla kulturvärd­en. Med en I-märkning kan Kista Science City bli en frizon där vi kan ta ut svängarna i volym, arkitektur, användning och estetik.

4. Locka fler talanger med hjälp av innovation­svisum. För att vi ska kunna konkur- rera på en internatio­nell marknad behöver vi göra Sverige ännu mer attraktivt för investerin­gar i forskning och utveckling. Det betyder inte minst att vi behöver locka fler talanger med rätt sorts kompetens att vilja och kunna jobba just i Stockholm. Det måste bli lättare för dem att komma till Sverige och Kista. Ett sätt skulle kunna vara att utfärda innovation­svisum för personer som vill arbeta eller forska i Sverige under kortare eller längre tid.

5. Bygg mer och rätt i Kista. 6 000 nya bostäder kommer att byggas i Kista. Hälften av dessa behöver fungera som ett stöd till företag och högskolor. Därutöver behövs minst 1 000 bostäder för studenter och ett stort antal boenden i så kallade long stay-koncept. Vi behöver flexibla boendekonc­ept som passar dem som kommer till Stockholm för att arbeta eller forska i de kunskapsin­tensiva företagen.

6. Visa och öppna upp företag och forskning. Företag och forskning måste bli bättre på att visa upp sig. Det finns en uppsjö av kompetens och spännande projekt i Kista som många inte känner till.

7. Låt offentlig sektor gå före och våga mer. Den offentliga sektorn måste våga mer – våga gå in i testbäd- KLUSTER. Debattören vill stärka Kistas position som ICT-kluster. dar med olika projekt och våga upphandla från startups. Innovation­supphandli­ngar och innovation­spartnersk­ap måste ta fart och det är hög tid att gå från ord till handling.

Kista har potential att vara framtidens draglok, men bara med modiga och nydanande beslut säkerställ­er vi Stockholms framtida ställning som innovativ miljö. Jag kallar det lex Kista.

Johan Ödmark,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden