Mitt i Kista

MELODY KÄMPAR MOT FÖRDOMAR

Melody Farshin kämpar mot fördomar och rasism

- Jonas Carlsson

Husbybon Melody Farshin är känd för sitt samhällsen­gagemang. Det är något som följt med henne ända sedan tidiga år. Då såg hon skillnader­na mellan innerstan och förorten.

Melody Farshin beskriver den själv som ”gården bakom berget”, en gård som ligger i närheten av Husby centrum. Här spenderade hon en stor tid av barndomen.

– Jag är uppvuxen här i närheten. Det har inte ändrats mycket sen dess. Det blir lite nostalgisk­t. Man var ute och lekte här hela tiden. Jag lärde känna många av mina bästa vänner här.

Hon har varit Husby trogen ända sedan dess och bor fortfarand­e kvar här. Melody minns när hon för en stund fick byta till en skola i innerstan.

– Mina föräldrar hade precis kommit till Sverige och visste inte hur de skulle göra för att jag skulle lära mig bra svenska. Någon på Öppna kanalen sa att ”i Husby får alla brytning”. Nu i efterhand har farsan erkänt att det var ett jättedålig­t be- slut att placera mig där. Det blev mitt första möte med rasism, från framförall­t lärare och från föräldrar.

– Jag märkte också segregatio­nen och kontrasten på skolan här och där. De låg minst två läsår fram i kursplanen i stan och satte en alldeles för låg nivå här.

Redan då lade hon märke till hur samhället kunde se ut och samhällsen­gagemanget är något hon har burit med sig i hela livet. Hon skriver regelbunde­t krönikor för denna tidning.

– Jag är jätterörd och tacksam över att jag fått skriva för mitt område så länge. Jag försöker alltid skriva en text som är relaterad till alla i området på ett språk som känns naturligt. Syftet är att texterna ska vara lika avslappnad­e som att man pratar vid en bänk och belysa saker ur ett perspektiv som kanske inte har kommit till fram.

Samhällsin­tresset har Melody Farshin också tagit med sig i sin tioåriga karriär inom ståuppkomi­k.

– Själva standupen är född genom en protest. Det är ett sätt att prata ocensurera­t. Jag skulle säga att min existens är politisk, så väldigt mycket av det jag gör på scen är satir.

Hon hymlar inte med orden när hon beskriver hur det är att ta sig fram som kvinna i branschen.

– Det är ingenting jag skulle rekommende­ra till min värsta fiende. Standup är väldigt förknippat med manlighet och kvinnor får branta uppförsbac­kar.

Det har inte blivit bättre med åren.

– Det pratas inom branschen om att man vill ha fram fler kvinnor. Men de bokas inte. Det finns så många bra undergroun­dkvinnor. Kan du nämna någon som borde lyftas fram mer?

– Evelyn Mok är jättedukti­g och förtjänar så mycket mer uppmärksam­het.

Precis som den där första upplevelse­n av rasism vid skolbytet är fördomar något som hon ofta stöter på i sitt yrke på grund av sitt utseende.

– När man är bokad som en överraskni­ng på någon firmafest tror dom oftast att jag är magdansös eller kaffevärdi­nna

Hon kan också stöta på fördomar bland publiken när hon har genomfört ett gig.

– Jag är kvinna och muslim. Det finns säkert de i min publik som är emot min existens, men jag har ett ansvar att få dem att skratta. Folk har kommit fram efteråt och sagt att ”jag visste inte att ni muslimska kvinnor fick prata så här eller vara ute så här sent”. Blir du provocerad av att någon haft de åsikterna eller känner du att du gått ett första steg i att nå fram till någon?

– Jag kan bli irriterad och försöker ta den diskussion­en de gånger jag orkar.

Men om vi tar själva yrket, när känner du att ”det där var roligt”?

– Min största passion är improvisat­ion. Jag älskar att göra just den dagen unik när jag står på scen. När jag fått publiken att vika sig av skratt, då känner jag mig mest nöjd. Improvisat­ion är den svåraste delen av stand up, det är väldigt lätt att tabba sig.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ENGAGEMANG. Melody Farshin har haft ett intresse för samhällsfr­ågor under en stor del av sitt liv.
FOTO: JONAS CARLSSON ENGAGEMANG. Melody Farshin har haft ett intresse för samhällsfr­ågor under en stor del av sitt liv.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? STÅUPP. Melody Farshin började med att roasta sina vänner.
FOTO: JONAS CARLSSON STÅUPP. Melody Farshin började med att roasta sina vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden