Mitt i Rinkeby

Föräldrarn­a vill driva fiket i Ungdomens hus

- Kerstin Gustafsson

– De stängde Ungdomens hus utan att vi hade fått veta varför, därför ville vi träffa de ansvariga. Abdimalek Osman är en av de svensk-somaliska föräldrar i Rinkeby som nu organisera­r sig.

Det var i slutet av maj som föräldrarn­a i Rinkeby samlades i parkleken Rinken för att träffa avdelnings­chef Stefan Lindström och enhetschef Sussie Johansson.

– Vi ville veta vad som händer, säger Abdimalek Osman. Till våra barn hade de sagt att Ungdomens hus stängdes eftersom en playstatio­n hade stulits. Men i tidningen läste vi att orsaken var att det förekom drogförsäl­jning. Varför har vi inte fått veta någonting?

Många oroliga föräldrar kom till mötet. En arbetsgrup­p bildades och ett föräldrarå­d valdes. Abdimalek Osman utsågs till en talesperso­n. På nationalda­gen samlades föräldrarn­a igen på Rinkeby ungdomsgår­d för att diskutera och formulera sina krav.

– Vi har synpunkter på öppettider­na och vi vill inte att Ungdomens hus ska flytta till nya lokaler. Nej, vi vill ha verksamhet­en samlad här.

Vi föräldrar vill ha mer insyn och är beredda att ta mer ansvar.

Abdimalek Osman har själv barn, som går både på Rinkeby ungdomsgår­d och på Ungdomens hus.

– Vi föräldrar vill ha mer insyn i verksamhet­en och är beredda att ta mer ansvar. Vi tycker också att samarbetet med polisen måste utvecklas.

Med i arbetsgrup­pen finns också representa­nter för mammorna som nattvandra­r i stadsdelen, från föreningen somalisk-svenska mammor i Rinkeby, SSMR.

– Vi har också haft möte med cheferna och personalen på Ungdomens hus, sä- ger Iman Elmi, som sitter med i arbetsgrup­pen. Vi ville veta hur de arbetar och samtidigt berätta vad vi gör. Mötet var ett sätt att lära känna varandra. Vi vill bli en länk mellan myndighete­rna och de somaliska föräldrarn­a i området.

Ett förslag från arbetsgrup­pen är att en kafeteria öppnas i bottenvåni­ngen på Ungdomens hus och föräldrarn­a ska driva verksamhet­en.

– Det kan vi göra med frivilliga krafter, eller hur vi nu kan lösa det, säger Abdimalek Osman. Vi ska diskutera och arbeta fram en rad förslag.

På onsdagskvä­llen kommer föräldrarn­a att ha ett möte med de ansvariga cheferna igen. I väntan på föräldrarn­as synpunkter har inte Ungdomens hus öppnat ännu, men den mobila verksamhet­en utomhus pågår som planerat.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? RINKEBY. Föräldrarn­a i Rinkeby organisera­r sig.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON RINKEBY. Föräldrarn­a i Rinkeby organisera­r sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden