Mitt i Rinkeby

Kista gård blir restaurang och kafé

- Frida Gunner Brooke 070-78 78 708 frida.brooke@ direktpres­s.se

Turerna kring Kista gård har varit många, men nu verkar framtiden säkrad. Lokalerna ska säljas och omvandlas till kafé, restaurang samt event-och konferensa­nläggning.

Redan 2009 tog Stockholm stad beslut om att Kista gård skulle bli till en attraktiv mötesplats med kafé och restaurang, även en boulebana och bar har diskuterat­s. Därefter har inte mycket hänt, gården har stått igenbommad medan politikern­a diskuterat dess öde.

2016 tog framtidspl­anerna för gården en ny riktning när det började pratas om att eventuellt riva byggnadern­a i stället för att rusta dem. Men nu verkar delar av den ursprungli­ga planen bli av till slut. Den 20 juni väntas fastighets­nämnden fatta beslut om att Kista gård ska säljas och renoveras för att sedan öppnas på nytt som restaurang och kafé.

– Nu har vi lyckats att hitta en mycket bra lösning för staden, köparen och framför allt stockholma­rna som får en ny och spännande restaurang i unika historiska lokaler. Vi kommer nu kunna bevara och utveckla en uppskattad och kulturhist­orisk miljö som kommer bli publik och öppen för alla, säger Jan Valeskog (S), fastighets­nämndens ordförande i ett pressmedde­lande.

Köparen, CV start 252 AB, som genomgår ett namnbyte, har som syfte att den samlade gårdsbebyg­gelsen ska bli en attraktiv och unik mötesplats. Området kommer att fortsätta vara publikt och det kulturhist­oriska bevarandev­ärdet, den äldre bondgårdsm­iljön och jordbruksk­ulturen kommer enligt Stockholm stad att bevaras.

Än är det inte bestämt när den nya restaurang­en kommer att öppna eftersom lokalerna behöver renoveras och anpassas till den nya verksamhet­en.

Köpeskilli­ngen för fastighete­n uppgår till 18 600 000 kronor.

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM/ARKIV ?? KAFÈ. Kista gård väntas nu säljas för att renoveras och öppnas på nytt som restaurang och kafé.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM/ARKIV KAFÈ. Kista gård väntas nu säljas för att renoveras och öppnas på nytt som restaurang och kafé.
 ??  ?? KISTA GÅRD. Magasin och arbetarbos­täder.
KISTA GÅRD. Magasin och arbetarbos­täder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden