Mitt i Rinkeby

Yonis ska bli skyttekung i femman

- Jonny Andersson

Vissa spelare har det och Yonis Egag är en av dem. Får Somalia United ordning på det defensiva spelet kan 29-åringen på egen hand skjuta upp Rinkebylag­et i division 4.

Somalia United är nykomlinga­r i division 5 norra. Hittills döljer laget orutinen bra. Enormt bra i ett avseende – laget öser in mål.

Framför allt är det en spelare som hittar nätet oftare än andra. Yonis Egag har gjort hälften av Somalia Uniteds mål, 18 av 35.

” Vi vinner med 3–1 och jag gör ett mål.” Så tippade Yonis Egag utgången av förra helgens Järvaderby mot serieledan­de Husby FF.

Han hade två fel – matchen slutade 3–3 och han gjorde två mål.

Yonis reducerade till 2–3 och kvitterade därefter från straffpunk­ten, målen var hans 17:e och 18:e på tio matcher. Och då har han ändå inte fått igång huvudspele­t som varit hans vapen i straffområ­det under flera år.

När han summerar derbyt ger han Husby första halvlek.

– Det var speciellt att möta Armin Iranpak. Vi har spelat ihop på topp i Sundbyberg och nu gjorde vi båda två mål.

I andra ”var det ett lag på plan”, enligt Yonis.

– Vi pressade och öste på. Sett till första halvlek ska vi

Jag ser det som ett misslyckan­de varje gång jag inte gjort mål.

ändå vara nöjda med en poäng.

– Jag ser det som ett misslyckan­de varje gång jag inte gjort mål, fortsätter Yonis. Jag är hård mot mig själv och anser inte att jag bidra- git om jag inte gjort mål.

Yonis Egag har somaliskt ursprung, men gör första säsongen i Somalia United. På fotbollspl­anen är han mest hyllad som målspruta i Sundbyberg­s IK. Dock är han även känd som skadebenäg­en spelare. Till i år kände han sig tvungen att kliva ner ett par divisioner, på grund av ständiga problem med ljumskarna. I fjol blev det bara fem seriematch­er med SIK i division 2.

– Tyvärr. De håller inte, jag har inte kunnat träna ordentligt på några år, säger han och pekar ner mot ljumskarna.

I Sundbyberg­s IK sörjde man när han i höstas tacka- de för sig, han var en uppskattad profil och klubbens främste målgörare i modern tid. Bland annat vann han 2014 skytteliga­n i division 3. Under sju säsonger gjorde han 86 mål på 112 matcher och bidrog till att SIK avancerade från division 4 till division 2.

– För ett par år sedan, 2014, var jag nära ett kontrakt med Dalkurd. De valde en annan när jag var lite tveksam beroende på mina studier.

Hur ska då Somalia United klara sig i division 5? Laget ligger trea efter Viggbyholm och Husby.

– Får vi till det bakåt är jag övertygad om att vi slåss om serieseger­n. Husby är starka, Viggbyholm­s tycker jag att vi ska slå och vara före.

Till sist blir det än tydligare att Yonis Egag gillar att sätta press på sig själv. Han vill och ska göra minst 30 mål om han får vara skadefri, annars blir han missnöjd.

– En spelare i ” Viggan” har gjort tio eller elva mål. Han ska absolut inte ta sig förbi mig i skytteliga­n, säger Yonis Egag, som ska ladda inför hösten med en efterlängt­ad resa.

– Jag och min fru ska till Dubai, det ser jag fram emot.

Sedan ska han hem och göra mål.

 ?? FOTO:JONNY ANDERSSON ?? SKYTTEKUNG. Yonis Egag har en en dokumenter­ad förmåga att hitta nätet. Med 18 mål har han gjort hälften av Somalia Uniteds.
FOTO:JONNY ANDERSSON SKYTTEKUNG. Yonis Egag har en en dokumenter­ad förmåga att hitta nätet. Med 18 mål har han gjort hälften av Somalia Uniteds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden