Mitt i Rinkeby

Examen för Lugna Gatan Husbys nya juniorer

- Kerstin Gustafsson

När värsta grilloset lagt sig på Fryshusets skolgård var det dags att dela ut diplomen till Lugna Gatan Husbys nya juniorer.

– Ni har varit jättedukti­ga, sade Hussein Reza, arbetsleda­re i Lugna Gatan Husby. Vi kommer tillsamman­s göra Husby till ett lugnare område.

– Det har varit en jättebra utbildning, säger Olivia Ström, 18, som bor i Hjulsta och studerar på Fryshuset gymnasium. Vi har lärt oss massor.

Sedan mars har drygt 15 ungdomar utbildat sig till juniorer i Lugna Gatans verksamhet. Varje vecka har de haft lektioner i etik och moral, lag och rätt, jämställdh­et, konfliktha­ntering och samarbete.

– Mina killkompis­ar har varit med i Lugna Gatan länge och när det blev en ny utbildning anmälde jag mig, säger Yama Secka, 20, från Rinkeby. Det har varit lärorikt och jättekul.

”Det har varit en jättebra utbildning.”

Efter examen kommer juniorerna har fortsatt kontakt med Fryshuset i Husbys övriga verksamhet­er och träffas regelbunde­t. De kommer nattvandra under helgerna och även få andra uppdrag vid event och arrangeman­g. Dessutom bjuds de in till fler utbildning­ar och föreläsnin­gar.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? KRAM. Yama Secka fick sitt diplom efter avslutad utbildning till Lugna Gatan Husbys juniorer.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON KRAM. Yama Secka fick sitt diplom efter avslutad utbildning till Lugna Gatan Husbys juniorer.
 ??  ?? AKTIV. Olivia Ström är en av Lugna Gatan Husbys nya juniorer. Hon studerar på Fryshusets gymnasium och säger att den skolan har ”räddat” henne.
AKTIV. Olivia Ström är en av Lugna Gatan Husbys nya juniorer. Hon studerar på Fryshusets gymnasium och säger att den skolan har ”räddat” henne.
 ??  ?? FEST. Grillfest på skolgården i samband med diplomutde­lningen.
FEST. Grillfest på skolgården i samband med diplomutde­lningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden