Mitt i Rinkeby

Stort vårdtillsk­ott till Rinkeby-Kista

- Jonas Carlsson

Rinkeby-Kista är en av de platser som får störst ökning av medlen till vårdcentra­ler. Stadsdelen väntas få ett tillskott på 3,4 procent.

Prognosen från 2017 pekade på ett tillskott på 122 miljoner kronor, men under 2018 väntas stadsdelen få 126,1 miljoner. Det blir en ökning på 4,1 miljoner kronor. Procentuel­lt är Rinkeby-Kista bland de geografisk­a områden i Stockholms län som får störst ökning.

– Vår satsning på primärvård­en innebär mer resurser till mottagning­ar med fler patienter som till exempel är äldre, lågutbilda­de eller har utländsk bakgrund. Störst resurstill­skott blir det nästa år i kommuner som Söder- tälje och Nynäshamn och stadsdelar som Skärholmen och Rinkeby-Kista – men alla mottagning­ar i alla kommuner och stadsdelar får mer pengar, säger hälsooch sjukvårdsl­andstingrå­det Anna Starbrink (L).

Stadsdelen Spånga-Tensta beräknades få 75,2 miljoner kronor 2017 och för 2018 blir det 77,2 miljoner kronor. Det är en ökning med 2 miljoner kronor och procent. 2,7

Förutom dessa pengar presentera­r samtidigt landstinge­t ytterligar­e satsningar. 125 miljoner kronor kommer gå till vårdcentra­ler och 160 miljoner kronor för att öka tillgängli­gheten inom vårdcentra­lerna.

– Tryggheten hos husläkaren och distriktss­köterskan på vårdcentra­len är något alla stockholma­re ska kunna känna. Vi vill bygga ut primärvård­en och satsar därför för andra året i rad extra på våra vårdcentra­ler runtom i Stockholms län. I fjol 140 miljoner och nu ytterligar­e 125 miljoner, säger Anna Starbrink.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÅRDCENTRA­LEN. RInkeby-Kista är bland de områden som procentuel­lt får störst ökning.
FOTO: MOSTPHOTOS VÅRDCENTRA­LEN. RInkeby-Kista är bland de områden som procentuel­lt får störst ökning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden