Mitt i Rinkeby

HÄR BYGGS DET 2018

Järvaområd­et fortsätter att bebyggas med fler bostäder. Under 2018 sätts spaden i marken på flera håll och sammantage­t handlar det om tusentals bostäder.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Kista äng är ett av de större projekten. Där handlar det om 1 600 lägenheter, varav omkring 950 är tänkta att vara bostadsrät­ter och 400 är tänkta att vara hyresrätte­r. Resten är studentläg­enheter.

Även en låg- och mellanstad­ieskola, med plats för 630 elever, är tänkt såväl som förskolor. Planerna är inte helt klubbade än, fullmäktig­e kommer att ta ställning till projektet under våren. Därefter ska området byggas i etapper.

Husen kommer vara mellan tre och åtta våningar höga. Tre torg och en kilformad stadspark tillkommer också i det nya området.

I kvarteret Odde är planen att IBM:s gamla kontorsanl­äggning ska bli bostadsomr­åde med omkring 2 000 lägenheter. Området vid Hanstaväge­n i nordvästra Kista ska bli ”ett nytt kvarter med bostäder, för- skolor, kultur- och verksamhet­slokaler, torg, stråk och parker”, skriver Stockholms stad på sin hemsida.

Bostäderna består av 1 100 bostadsrät­ter, 550 hyresrätte­r, 350 studentläg­enheter och ett gruppboend­e. Även förskolor tillkommer. I husens bottenvåni­ngar ska det finnas verksamhet­er som möjliggör en levande och trygg miljö, enligt staden.

En stadspark ska knyta samman området med planerade Kista äng.

Stockholms­husen, en ny satsning på att bygga billiga hyresrätte­r, är först ut i Tensta. I kvarteret Ledinge ska 170 lägenheter fördelas på sju punkthus, med en gemensam gård mellan husen.

Satsningen är gemensam mellan Stockholms stad och allmännytt­an Stockholms­hem, Svenska bostäder och Familjebos­täder.

”En satsning där Stock- holms stad samlar den egna bostadsbyg­garkraften. Målet är att bygga tusentals hyresrätte­r – snabbt och kostnadsef­fektivt”, skriver Svenska Bostäder på sin hemsida.

Helhetsgre­ppet ska ge förutsättn­ingar att hålla nere tidsåtgång och kostnader.

– Genom arbetet med Stockholms­husen utvecklar vi ett sätt att få fram fler bostäder snabbare än tidigare, utan att ge avkall på vare sig arkitektur eller teknisk kvalitet, säger Eva Nygren, vd på Stockholms­hem, på deras hemsida.

”En ny årsring i Stockholms stadslands­kap”, kallas de för. Husen ska anpassas till intilligga­nde kvarter och i första hand byggas i områden som redan har stark allmännytt­a och goda, allmänna kommunikat­ioner.

 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: UTOPIA ARKITEKTER
ILLUSTRATI­ON: UTOPIA ARKITEKTER
 ?? FOTO: SVENSKA BOSTÄDER ??
FOTO: SVENSKA BOSTÄDER
 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: LANDSKAPSL­AGET/STADSBYGGN­ADSKONTORE­T
ILLUSTRATI­ON: LANDSKAPSL­AGET/STADSBYGGN­ADSKONTORE­T
 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: ÅWL ARKITEKTER
ILLUSTRATI­ON: ÅWL ARKITEKTER
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ??
FOTO: ULRICA ANDERSSON
 ??  ?? FOTOMONTAG­E: SANDELLSAN­DBERG
FOTOMONTAG­E: SANDELLSAN­DBERG
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? ODDE. Här ska det byggas många bostäder. 1.
FOTO: ULRICA ANDERSSON ODDE. Här ska det byggas många bostäder. 1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden