Mitt i Rinkeby

Nytt korttidsbo­ende avlastar sjukhusen

- Jonas Carlsson

Under sommaren ökar trycket på sjukhusen, samtidigt som bristen på personal blir högre. Nu har ett nytt korttidsbo­ende öppnat i Akalla som ska underlätta för sjukhusen.

Nyligen slog Kavat vård upp portarna för sitt nya korttidsbo­ende i Akalla. Boendet kan fylla en viktig funktion speciellt under sommartid.

På sommaren kan det bli brist på personal och ett högre tryck på sjukhusen. Om patienter skrivs ut, men ännu inte är redo för att bo hemma, kan de istället hamna på korttidsbo­endet Kottbyn i Akalla.

– Vi går mot sommar. Sjukhusen får ett högre tryck och måste skriva ut

patienter så fort de är färdigbeha­ndlade. Det här korttidsbo­endet kan då vara ett alternativ, säger Elisabet Keussen, vd för Kavat vård.

På Kottbyn ska de som ”mellanland­ar” mellan sjukhuset och hemmet få hjälp med att komma i form igen. De kan få möjlighet att träna på sitt rum eller i gymmet, de får trygghetsl­arm, personal att tillgå dygnet runt, mat serverad och regelbundn­a besök från läkare, sjukgymnas­t och arbetstera­peut. Elisabet Keussen ser flera för- delar med ett sånt här renodlat korttidsbo­ende istället för de som kan vara insprängda i äldreboend­en.

– Vi har färdiginre­dda lägenheter, på äldreboend­en brukar det bara finnas en säng. På ett renodlat korttidsbo­ende förstår de äldre att de inte ska flytta hit permanent. Det kan kännas lättare att acceptera hjälpen då. Den äldre får ett mentalt fokus på att ”jag ska bli stärkt här”, menar Elisabet Keussen.

Eftersom korttidsbo­endet precis har öppnat är det för tillfället enbart två boende här när vi gör ett besök. Men Elisabet Keussen tror att de blir fler inom kort, just på grund av tryck- et på sjukhusen under sommartid.

– Bara de hör talas om att vi finns, säger hon.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KOTTBYN. Kavat vårds vd Elisabet Keussen med Marja Liisa Still och Khanda Ardalani ur personalen på Kottbyn.
FOTO: JONAS CARLSSON KOTTBYN. Kavat vårds vd Elisabet Keussen med Marja Liisa Still och Khanda Ardalani ur personalen på Kottbyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden