Mitt i Rinkeby

Carros son sköts till döds – hyllas i ny låt

”Det enda sättet att få slut på våldet är förebyggan­de politik”

- Henrik Lindstedt

Robin Sinisalo sköts till döds i Akalla 2016. I en ny låt försöker rapparna KiD-S.L.A.P och KD’s förstå föräldrarn­as sorg när deras barn dödas eller försvinner in i kriminalit­et.

Den 19 januari 2016 sköts Robin Sinisalo till döds utanför sitt hem i Akalla. Hans bror Alejandro sköts med fyra skott. Han överlevde, men skadades allvarligt och är idag rullstolsb­uren.

– Bara två veckor tidigare blev en person skjuten vid Ica i Akalla. Robin frågade varför vi blundar för våldet och inte gör något åt saken. Han tyckte att det var så tragiskt att ungdomar dödar varandra. Tyvärr hamnade han där själv till slut, säger brödernas mamma Carro Sinisalo som sedan Robins död har kanalisera­t sorgen i arbetet med föreningen Fuck våldet.

Idag är det många mammor, pappor, bröder och systrar som lever med den sorgen. Sedan Robins död har situatione­n förvärrats på Stockholms gator och förra året sköts 19 personer till döds i huvudstade­n.

För att försöka förstå och för att hedra dem som har förlorat ett barn eller syskon skrev Visättra- och Flemingsbe­rgsborna Daniil ”KiDS.L.A.P” Tomas och Kevin ”KD’s” Fattah låten ”Göra dig stolt”, som släpps i dagarna. Låten tillägnar de Robin.

– Det läskigaste är att det är Robins ord. Han har hela sitt liv sagt att han vill göra mig stolt, säger Carro Sinisalo.

När Robin sköts till döds stod det en person på andra sidan pistolmynn­ingen som förmodlige­n också en gång bara ville göra sina föräldrar stolta. Hur hamnade han där? ”Ingen unge drömmer om att bli mördare”, säger Carro när hon försöker förstå.

Daniil Tomas jobbar på en fritidsgår­d och ser dagligen ungdomars frustratio­n. Att göra sina föräldrar stolta är kanske en självklarh­et, men det kan också bli en press. Många ungdomar i orten växer upp med föräldrar från andra kulturer. De slits mellan föräldrarn­as kultur och en svensk kultur de inte känner sig välkomna i.

– Det är oerhört tragiskt och frustreran­de. Att man identifier­ar sig med en kultur som ens far eller farfar hade, för att man inte känner sig välkommen och hemma i det landet man är född i? Det är inget fel med det, men det är en så stark sökan efter identifier­ing med kulturen hemifrån som egentligen är så mycket längre bort än den du har framför dig, säger Daniil.

Carro känner igen bilden. Hon har också träffat vilsna ungdomar som kämpar en dubbel kamp. Dels ska man passa in i det svenska samhället och dels ska man göra föräldrarn­a nöjda.

– Vi som vuxna har ett stort ansvar att göra livet bra för barnen och ungdomarna. Även om det är svårt att förstå

deras val i livet måste vi försöka och finnas där för dem. Vi måste mötas halvvägs.

I höst är det val och Carro och Daniil är båda överens: Politikern­a måste få upp ögonen för de mänskliga öden som gömmer sig bakom brottsstat­istiken. De måste inse att det är människor som föddes med en god vilja och som under bättre omständigh­eter aldrig hade rört en pistol.

– Kortsiktig politik som mer resurser till polisen behövs. Men enda sättet att få slut på våldet är förebyggan­de politik. Vi behöver mer resurser till förskolor och skolor, se till att alla går ut med bra betyg så att de får

framtidsho­pp. Våra barn får från att de är 4–5 år gamla höra att de inte kommer komma någonstans för att de

bor i Rinkeby, Akalla eller Skärholmen. Det måste vi få bort, säger Carro Sinisalo.

”En så stark sökan efter identifier­ing med kulturen hemifrån som egentligen är så mycket längre bort än den du har framför dig.”

 ??  ??
 ?? FOTO: FUCK VÅLDET/CLAUDIO BRITOS ?? FÖRSTÅ. För att försöka förstå och för att hedra dem som har förlorat ett barn eller syskon skrev Daniil ”KiD-S.L.A.P” Tomas (bilden) och Kevin ”KD’s” Fattah låten ”Göra dig stolt”, som släpps i dagarna.
FOTO: FUCK VÅLDET/CLAUDIO BRITOS FÖRSTÅ. För att försöka förstå och för att hedra dem som har förlorat ett barn eller syskon skrev Daniil ”KiD-S.L.A.P” Tomas (bilden) och Kevin ”KD’s” Fattah låten ”Göra dig stolt”, som släpps i dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden