Mitt i Rinkeby

NYTT CRICKETLAG SIKTAR UPPÅT – UTAN HEMMAPLAN

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

”Alla vill väl bli bäst. Vi också.”

Indiska Cricket Club föddes i vintras, vann första seriematch­en överlägset men kan inte träna och spela hemma i Husby. Ändå talar ledaren Sanjay Kumar om ambitionen att bli bäst och få in spelare i Sveriges landslag.

Cricketpla­nen i Husby vandaliser­ades för några veckor sedan. Det är osäkert när planen, som är hemvist för fyra lag, kan bli spelbar igen. Ett drabbat lag är Kista SportsClub som lirar i division 1, svensk crickets näst högsta serie.

Ett annat drabbat lag, som söker andra platser att träna på, är nystartade Indiska Cricket Club Kultur Förening. Och det är på Kungsängen­s IP i UpplandsBr­o kommun vi hittar en tredjedel av de 25 spelarna.

Konstgräs för fotboll är ingen bra yta för cricket. Den 20 meter långa, rek- tangulära pitchen är central för spelet, ändå är konstgräs givetvis bättre än en äng.

– Någon eller några gillar oss inte, pitchen i Husby är väldigt förstörd, vandaliser­ad. Vi måste försöka hitta en träningsyt­a och några av spelarna bor här i Kungsängen, säger Sanjay Kumar som startat Indiska CC med ambition att locka nya till sporten.

– Det är helgdag, men många jobbar, säger Sanjay Kumar om den skrala uppslutnin­gen just denna dag.

Han har lyckats med nyrekryter­ing tidigare. Innan han flyttade upp till Kista bildade Sanjay Kumar ett lag i Karlskrona. Där finns det numera två klubbar, varav ”hans” Karlskrona CC leder sin division 2-serie.

Ändå vill han inte dissa sin nya klubbs chanser om de skulle möta Karlskrona CC.

– Vi har bra spelare, säger han och pekar bort mot Dipanjan Dey, som han tror har potential att utvecklas till en stjärna.

Flera i Indiska CC har spelat som ungdomar i Punjabregi­onen, Sanjay Kumar uppskattar ändå att nästan 90 procent av de 25 i truppen är nybörjare.

– Så här i början får man titta på om spelarna är kastare eller slagmän. Oftast är de bättre på det ena eller andra. Ibland upptäcker man någon som är ”all-rounder”, alltså bra på att både slå och kasta.

Enkel träning är vad de nio närvarande spelarna kan göra den här dagen.

Amandeep Singh är en av de som kastar mest och han kastar hårt, med skruv eller via en studs i backen för att träffa grinden (wicket). Några fullträffa­r blir det, men viktigare är att klubbens slagträn får sig en om- gång. De är nya, lite för styva och behöver bli mjukare. Vilket de blir ju oftare bollen träffas.

– Jag har tidigare spelat i Spånga, nu är det väldigt kul att vara med i ett nystartat lag. Jag tror att vi kan bli bra med mer träning, säger Amandeep.

Det är i division 3 Indiska CC fått börja. I seriepremi­ären besegrades Alby Cricket med klar marginal – 6 wickets.

– Alla vill väl bli bäst. Vi också. Min förhoppnin­g är att vi ska avancera i seriesyste­met och fostra någon landslagss­pelare. Men dit är det långt, säger Sanjay Kumar och börjar dra på sig benskydd, suspensoar, hjälm och handskar.

Det är hans tur att panga på den stenhårda bollen med slagträt.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ??
FOTO: JONNY ANDERSSON
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ??
FOTO: JONNY ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden