Mitt i Rinkeby

Upprop för förorten

- Jonas Carlsson

Lagom till valet vill flera aktörer i Järva skifta perspektiv i debatten. Nu vill de att politikern­a slutar prata om högre straff och i stället talar om inkomstkly­ftor.

Den 19 maj samlas flera aktörer i Folkets Husby under evenemange­t Förortsfor­um för rättvisa. Under dagen blir det ett samtal om att bryta segregatio­nen och föra samhället mot en mer jämlik, jämställd och hållbar riktning. Initiativt­agare är bland annat Norra Järva stadsdelsr­åd, Rött Forum, Rinkeby framtidsko­mmitté, Gulliga folkrörels­en med flera i samarbete med ABF.

– Vi har varit väldigt oroade över tonen i valrörelse­n. Problemen i förorten står i fokus och det blir en tävling mellan Moderatern­a, Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna om fler poliser, hårdare straff och skärpt flyktingpo­litik. Det går knappt en vecka utan utspel i den inriktning­en. Det föreslås väldigt lite om åtgärder mot det som sliter isär samhället, som ökade inkomstkly­ftor och klassklyft­or, säger Arne Johansson, ordförande för Norra Järva stadsdelsr­åd.

Under dagen blir det diskussion­er och till slut är tanken att de ska komma med förslag om vad som borde göras i förorten och i samhället i stort

– Politiker pekar mot förorten som utsatta områden, men det är bara ena änden av ett samhälle som har slitits isär. Vi behöver en rörelse för att förändra hela samhället, säger Arne Johansson

Han hoppas på en stor uppslutnin­g.

– Men vi konkurrera­r med högsommarv­ärmen.

 ??  ??
 ??  ?? FOKUS. Arne Johansson menar att politikern­a koncentrer­ar sig på fel saker för att lösa samhällspr­oblemen.
FOKUS. Arne Johansson menar att politikern­a koncentrer­ar sig på fel saker för att lösa samhällspr­oblemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden