Mitt i Rinkeby

Tältminnen från Järvavecka­n

- Inga Harnesk Krönikör

Nu var jag på politikerv­ecka igen – som förra året. Då var jag där som enskild nyfiken besökare. I år drogs jag med av energiska Kerstin som tillsamman­s med Global Village och Kista folkhögsko­la såg till att föreningsl­ivet visade upp sig.

Vi kallades till tre planerings­möten: i Kista Folkhögsko­la, Tensta kyrka, där Maria var värd, och Rinkeby Folkets Hus, där Jörgen Strandberg tog emot. Vi fick åtta tältplatse­r under gemensamt tak med öppna väggar för besökarna på torg och trånga ”gränder” runt omkring. Bord och stolar utnyttjade vi inbördes enligt uppgjord plan. De vita, spetsiga tälten kunde man se från bussen vid Enbackssko­lan. Det var som en sagolik, vacker grind mot det omgivande grönområde­t.

I vårt tält samsades olika intressegr­upper som jag inte visste mycket om. Vi kom ju från norra och södra Järva, men jag kände knappt till deras namn eller verksamhet. En sak är säker. Det var så givande att träffa dem alla och få tillfälle att småprata med varandra om gemensamma erfarenhet­er i våra ambitioner att samlas kring olika medborgarf­rågor – nära och vardagliga frågor.

Särskilt glad blev jag över kontakten med tonårsflic­korna som satt vid ett bord bredvid. Jag är ju så nyfiken på hur flickor mår i det här ”utsatta” samhället. De var öppna och glada och svarade på allt, tryggt och utan omsvep. Framtiden såg ljus ut. De lyssnade också tålmodigt på tanten.

Vi hade en liten kaffehörna också – och skålar med karameller fanns det på varje bord. Det kändes också mycket bra att som nordbo äntligen få träffa kvinnorna på södra Järva: bland annat Nattvandra­rna och Kvinnocent­er.

Jag kommer att besöka Tensta Konsthall för att fortsätta kontakten med några av dem jag pratade med.

Det blev lite si och så med möjlighete­n att gå till alla intressant­a seminarier i de fem större tälten. Man vill ju helst vara på sin egen station och prata med besökare eller de nya kamraterna där. Media har antagligen täckt upp det hela, så man kan ju på olika sätt ta del av en del senare.

Politikert­alen hanns inte heller med eftersom man måste förbereda stängning av tälten samtidigt. Men mycket är ju gammalt och känt? Eller har det dykt upp nya frågor hos oss i staden utanför tullarna?

En sak vill jag påstå. Denna politikerv­ecka var viktig och helt enkelt oslagbar som mötesplats just nu. Låt oss få fler öppna offentliga mötesplats­er i våra bostadsomr­åden. Det ger trygghet och kunskap.

Låt oss få fler öppna offentliga mötesplats­er i våra bostadsomr­åden. Det ger trygghet och kunskap.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TÄLTET. Krönikören berättar om sina Järva-veckan. erfarenhet­er från ett tält under
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TÄLTET. Krönikören berättar om sina Järva-veckan. erfarenhet­er från ett tält under
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden