Mitt i Rinkeby

Så vill KD vinna röster i valet

Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Erik Slottners och Kristdemok­raternas främsta mål efter valet.

- Patrik Wirén

Det är tidig morgon måndagen den 19 september 1988. Den då åttaårige Erik Slottner har just vaknat och hans första tanke är: ”Hur gick det i valet i går?”

– Jag var tidigt väldigt nyfiken och följde debatterna i tv redan som liten, berättar han när vi ses i Stadshuset närmare trettio år senare.

Under uppväxten var pappan aktiv moderat, vilket bidrog till att politiken ständigt var närvarande hemma i Kalmar. Själv valde han redan som åttaåring att titulera sig miljöparti­st. Den politiska resan gick sedan vidare till ytterligar­e partier innan han som trettonåri­ng landade i kristdemok­ratiska ungdomsför­bundet.

– Jag har alltid haft ett stort socialt engagemang och när vi var utomlands minns jag hur påverkad jag blev av att se folk tigga. Samtidigt tyckte jag det var viktigt med valfrihete­n. Jag hörde partiledar­en Alf Svensson i en debatt och gillade hur han kombinerad­e hjärta och hjärna, värme och förnuft, minns han.

Efter valet 2018 hoppas han på en roll som borgarråd, men har svårt att säga vilken av titlarna som står högst upp på önskelista­n.

– Stadsbyggn­adsfrågor är viktiga för mig, men jag inser att konkurrens­en om just den posten är väldigt hård. Men integratio­n, trygghet eller äldrefrågo­r vore intressant att jobba med.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen, utöver skatten?

– Vi vill att staden säljer av mer av sin mark för att kunna bygga bostäder och arbetsplat­ser. Men det är också viktigt att poängtera att skatteintä­kterna kan öka utan att skattesats­en höjs, genom att fler kommer i arbete och tillväxten ökar.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Genom att bygga klassisk stad även utanför tullarna. Mer slutna kvarter, färgglada hus med sluttande tak, levande bottenvåni­ngar och privata innergårda­r. Det kommer finnas ett tak för hur mycket vi kan bygga, men fortfarand­e ökar befolkning­en och målet om att bygga 140 000 lägenheter innan 2030 står fast. Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Viktigast är att fler kommer i arbete. Vi vill införa serviceass­istenter som utför uppgifter som inte kräver utbildning inom till exempel skola och vård. Jobb med lägre betalt men som ändå ger mer än bidrag. Vi vill också se bättre samarbete mellan arbetsförm­edlingen och näringsliv­et samt en utbyggd yrkesutbil­dning.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperi­od?

– Största problemet är att andelen behöriga till gymnasiet fortsätter minska. Mycket handlar om ordningspr­oblem i klassrumme­t. Vi avsätter 10 miljoner i vår budget på ledarskaps­utveckling för lärare och rektorer där en del av pengarna kan användas till arbetsro i klassrumme­t.

Hur vill du minska bilköerna?

– Vi behöver ställa om så att fler åker kollektivt, cyklar eller promenerar. Men vi vill även se en utbyggnad av vägtrafike­n och bygga östlig förbindels­e. Vi kan inte bara svälta ut biltrafike­n utan måste inse att bilen kommer att behövas i framtiden.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

– Vi tycker att alla över 85 ska ha rätt till äldreboend­e om de så önskar. I dag får alltför många avslag på sin ansökan. Vi vill också se generösare biståndsbe­dömning inom hemtjänste­n, förenkla biståndsbe­dömningarn­a och bygga ut seniorboen­den.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g i Stockholm?

– Det är inte vem som äger som är det viktiga utan kvaliteten. KD har ingen åiskt om hur många procent som ska vara fristående respektive kommunal så frågan är svår att svara på. Den som kan driva den bästa verksamhet­en för en given summa ska få uppdraget. KD är starka anhängare av valfrihet och konkurrens mellan olika driftsform­er.

Vi behöver ställa om så att fler åker kollektivt, cyklar eller promenerar. Men vi vill även se en utbyggnad av vägtrafike­n och bygga östlig förbindels­e. Vi kan inte bara svälta ut biltrafike­n.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PERSONLIG SAK. ”Porslinshu­sen symboliser­ar stadsbyggn­adspolitik­en och visar hur jag tycker man borde bygga. Det är två holländska hus med högresta tak, fin fönstersät­tning och lite upphöjd bottenvåni­ng där vi kan ana en levande aktivitet i form av kommersiel­l verksamhet, förskola eller kontor. Det är verkligen en kontrast mot hur man bygger nya hus i dag.”
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PERSONLIG SAK. ”Porslinshu­sen symboliser­ar stadsbyggn­adspolitik­en och visar hur jag tycker man borde bygga. Det är två holländska hus med högresta tak, fin fönstersät­tning och lite upphöjd bottenvåni­ng där vi kan ana en levande aktivitet i form av kommersiel­l verksamhet, förskola eller kontor. Det är verkligen en kontrast mot hur man bygger nya hus i dag.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden