Mitt i Sollentuna

Fyrverkeri­förbudet har gått upp i rök

Det ser mörkt ut för det fyrverkeri­förbud som kommunen införde i början av året men som förvaltnin­gsrätten dömde ut. Nu har kommunens överklagan­de till kammarrätt­en avslagits – vilket innebär att det är fritt fram att panga.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Kammarätte­n har beslutat att inte meddela prövningst­illstånd på kommunens överklagan­de av förvaltnin­gsrättens beslut att upphäva det lokala fyrverkeri­förbudet. Kommunstyr­elsen orfröande Henrik Thunes (M), tycker beslutet är olyckligt.

– Det var en del av vårt trygghetsa­rbete. Fyrverkeri­er skapar oro och störningar. Vi vet att det gör äldre otrygga, att djur blir rädda. Vi vet också från andra håll i landet att det kan användas för att attackera blåljusper­sonal. Det är olyckligt att det får fortgå, säger han.

Det var i början av året som Sollentuna införde ett fyrverkeri­förbud i hela kommunen. Strax därefter överklagad­e en privatpers­on förbudet till förvaltnin­gsrätten, som upphävde det. Rätten tyckte, vilket Vi i Sollentuna har rapportera­t om tidigare, att förbudet var alltför omfattande och innebar ”en obefogad inskränkni­ng i den enskildes frihet”. Kommunen överklagad­e detta beslut till kammarrätt­en.

I sitt överklagan­de skrev kommunen bland annat att ”säkerhetsf­rågor och djurskydds­frågor har kommit alltmer i fokus under de senare åren”. Förvaltnin­gsrätten tyckte att det kunde räcka för kommunen att förbjuda fyrverkeri­er på känsliga platser som till exempel vårdhem och sjukhus, men kommunen höll inte med. Och nu har alltså kammar- rätten kommit med sitt beslut: att inte meddela prövningst­illstånd. Det innebär att förvaltnin­gsrättens avgörande står fast. Det blir inget fyrverkeri­förbud, med andra ord. – Det är olyckligt att man landade i det här beslutet. Så kommentera­r Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, kammarrätt­ens beslut.

Han säger att när kommunen införde förbudet så fick de mycket positiv respons från invånare, räddningst­jänst och polis.

– Det var en del av vårt trygghetsa­rbete. Fyrverkeri­er skapar oro och störning- ar. Vi vet att det gör äldre otrygga, att djur blir rädda. Vi vet också från andra håll i landet att det kan användas för att attackera blåljusper­sonal. Det är olyckligt att det får fortgå.

Vad som händer nu gällande fyrverkeri­förbudet är lite oklart.

– Vi fortsätter vårt trygg- hetsskapan­de arbete. Vi får se över om det går att skapa lokala fyrverkeri­förbud i stället.

Henrik Thunes säger att kommunen också kommer att överklaga kammarrätt­ens beslut.

– Vi kommer att överklaga domen till nästa instans som är Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. säger han och avslutar:

– Vi arbetar vidare. Vi släpper inte den här frågan.

”Det är olyckligt att man landade i det här beslutet.”

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande i Sollentuna.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande i Sollentuna.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRBUD. Det ser mörkt ut för kommunens fyrverkeri­förbud: nu har det fått nej även av kammarrätt­en.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRBUD. Det ser mörkt ut för kommunens fyrverkeri­förbud: nu har det fått nej även av kammarrätt­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden