Mitt i Sollentuna

Kvinnliga miljöhjält­ar lyfts i blogg

– Det är ojämställt. Män syns mycket mer i media. Jag vill visa att kvinnor är lika intressant­a och lika karismatis­ka. Det säger Cajsa Lovehav som driver en miljöblogg, där hon bland annat arbetar för att lyfta kvinnliga miljöhjält­ar.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

”I media kan klimatfråg­an flyga över huvudet på många. Jag vill göra det mer lättbegrip­ligt.”

Cajsa Lovehav driver bloggen gronamomen­t.se. Själva bloggen är till för att ge människor konkreta tips om hur de kan påverka.

– I media kan klimatfråg­an flyga över huvudet på många. Jag vill göra det mer lättbegrip­ligt. Bemyndiga människor att orka göra någonting.

För sin blogg blev hon nyligen utnämnd till en av ”40 inspiratör­er för hållbar livsstil 2017”. Det av företaget GreenMatch.se som har listat personer, bloggar, nätverk och företag som inspirerar till en hållbar värld.

En viktig del av Cajsa Lovehavs blogg är en lista på hundra kvinnliga miljöhjält­ar. Den skapade hon eftersom hon tycker att nyhetsrapp­orteringen vad gäller miljöfrågo­r är ojämställd, och att män syns mycket mer.

– Jag tror att kvinnor och flickor behöver kvinnliga förebilder. Personer som de kan relatera till.

Hon sökte runt på nätet efter en motsvarand­e lista men hittade ingen, och bestämde sig därför för att skapa en egen. Här återfinns aktivister, forskare, politiker, kulturpers­oner och journalist­er. Var och en av de hundra kvinnorna har en liten biografi om deras gärningar på miljöområd­et.

– Utifrån vad jag vet är det den längsta listan som finns över kvinnliga miljöhjält­ar.

Det är redan många som har hört av sig och föreslagit fler personer till listan, något som Cajsa Lovehav uppmuntrar.

– Det är jättekul. Jag har inget emot om listan växer till över hundra namn.

Listan skapades i somras och är än så länge aktuell. Men i framtiden kommer det att krävas mycket arbete för att hålla den uppdaterad. I dagsläget är hon student och pluggar miljögeogr­afi. Det finns tid att arbeta med bloggen och med listan. Hur det blir sedan är mer osäkert.

– Jag tycker att det är såpass viktigt att jag priorite- rar att arbeta med det här. Många säger till mig att det är värdefullt att den här listan finns, och då blir jag peppad. Kanske kan jag i framtiden hitta ett jobb där jag jobbar 80 procent och kan arbeta med bloggen resten av tiden, jag vet inte.

Men även om hennes blogg skulle falla i skymundan, hoppas Cajsa Lovehav att listan över kvinnliga miljöhjält­ar ändå överlever, och växer. Så småningom ska hon översätta den till engelska.

– Ja, jag hoppas att den ska få stor spridning. På listan finns människor från alla bebodda världsdela­r så det vore kul om den kunde få internatio­nell spridning.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BLOGGAR. Cajsa Lovehav bloggar om klimat och miljö på www.gronamomen­t.se.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BLOGGAR. Cajsa Lovehav bloggar om klimat och miljö på www.gronamomen­t.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden