Mitt i Sollentuna

Thurin får prestigefy­llt stipendium

Beach volley spelaren Kristina T h urinprisa smed ett fint stipendium för sina insatser på elitnivå. Men Kristina är noggrann med att hon delar priset med sin syster. – Det är lika mycket ”Sannas” pris, såklart, säger ”Tina” Thurin.

- Anders Ekström

Varje år uppmärksam­mar Svenska spel 75 elitidrott­are i landet med ett så kallat elitdrotts stipendium. Kriteriern­a är elitidrott­ande på landslagsn­ivå och studier på minst halvfart.

Kristina Thurin stämde väl inpå båda bedömnings­grunderna.

24-åringen från Viby är, tillsamman­s med tvillingsy­rran Susanna, ett av Sveriges absolut bästa beachvolle­ypar. Vid sidan av spelet i sanden pluggar ” Tina” på KTH. Förra veckan kom beskedet att Kristina är enda volley bollspelar­en som får mottaga årets stipendium.

– Det känns jättekul att bli uppmärksam­mad. Helt underbart, säger Kristina.

De 50 000 kronorna är primärt till Kristina själv. Men hon är noggrann med att påpeka att tvillingar­na delar på priset.

– Det är lika mycket ”Sannas” pris, såklart. Hon är värd det lika mycket som jag. Pengarna går rakt i in i ”beach-kassan” för oss.

Säsongen 2017 har varit mycket stark för tvillingar­na från Viby. Duons första SMguld någonsin bärgades i överlägsen stil i augusti, även segrar på Sverige-touren och en fin fjärdeplat­s på prestigefy­llda Europatour­en har skett under året.

– Vårt bästa år hittills absolut. Att vi skulle bli fyra på Europatour­en var faktiskt bättre än vi hoppats på, det kändes jättekul. Vi har spelat väldigt bra i år och är riktigt taggade för 2018.

Men än är årets säsong inte riktigt över. Nyligen var Thurinarna på landslagsl­äger och det finns ännu tävlingar kvar på schemat 2017.

– Vi hoppas få spela en världstour i Holland, som spelas inomhus. De går på rankingpoä­ng, så vi hoppas att våra poäng räcker till. Dessutom ska vi spela nordiska mästerskap­en i Göteborg i början på november. Ni hade ett starkt 2017. Hur matchar ni detta nästa år?

– Framförall­t behöver vi spela mer utomlands, det är där vi utvecklas mest. Och vi ska träna hårt för att kunna göra det. Något speciellt ni behöver träna på?

– Det finns alltid olika moment som vi behöver förbättra, bland annat serven. Samtidigt kan man aldrig bli fullärd och det känns roligt att det känns så, avslutar Kristina Thurin.

”Det känns jättekul att bli uppmärksam­mad. Helt underbart.”

 ??  ??
 ?? FOTO: CEV / FALKENBERG­SBILD.SE ?? VINNARE. Kristina Thurin, och tvillingsy­stern Susanna, vann Sollentuna­s idrottssti­pendium 2015. I år får Kristina ett stipendium av Svenska spel och det delas ut på Idrottsgal­an i januari.
FOTO: CEV / FALKENBERG­SBILD.SE VINNARE. Kristina Thurin, och tvillingsy­stern Susanna, vann Sollentuna­s idrottssti­pendium 2015. I år får Kristina ett stipendium av Svenska spel och det delas ut på Idrottsgal­an i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden