Mitt i Sollentuna

Hellsing ställer ut

Nu pågår en annorlunda utställnin­g på galleri Aniara: stora textilverk med enstaka maskinbrod­erade bilder, bland annat från olika kravaller. Höga träpelare inklädda i tyg. Och ett jättetorn, staplat av träklossar som bara hålls samman av fysikens lagar.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Det är Petter Hellsing som ställer ut textil-, trä- och videokonst på galleri Aniara. Vi i Sollentuna är på plats när han ställer upp verken dagen före vernissage­n.

– De här träpelarna bygger jag upp nu. Jag vet inte i förväg hur ett uställning­srum kommer att se ut så jag tar med mig materialet hit och skapar dem på plats. Det händer något i mötet med platsen, berättar han.

Verken är intrikata och väldigt pyssliga. Det måste ha tagit många timmar att såga ut träbitarna till det stora klosstorne­t, och varje textil- tavla består av mängder med hopsydda lappar.

– Jag känner en lust till hantverket.

De olika sorternas hantverk ser vid en första anblick väldigt olika ut men det finns likheter. Det tema som går igenom allt är stadsplane­ring och urbaniseri­ng.

– Om man tittar på tyget så skulle det kunna vara ett landskap sett uppifrån, något som man flyger in över. Det finns strukturer i landskapet som vi människor har skapat; det är dem jag har försökt återskapa.

– Och tittar man på träpelarna så ser man samma slags mönster, strukturer, fast i tredimensi­onell form. De är också som ett slags collage, eller lapptäcken.

Tittar man närmare på textilverk­en ser man vissa maskinbrod­erade tygstycken. Vissa är gjorda utifrån bilder som han själv tagit, när han varit i Kina. Hektiska storstadsb­ilder, som också rullar på skärmar runt om i galleriet. Andra är bilder från olika kravaller som ägt rum på olika håll i världen.

– Det handlar om globaliser­ing. I Kina har man en syn på globaliser­ing – man har allt att vinna på det. Och vad gäller de här kravallern­a på andra håll så handlar det mycket om en värld som försöker anpassa sig till globaliser­ingen.

Uställning­en blir kvar på galleri Aniara till november.

– Jag gillar den här platsen; att ställa ut på ett bibliotek. Det är väldigt tillgängli­gt, vilket gör att man möter en helt annan publik än den man möter på andra platser, avslutar Petter Hellsing.

Det finns strukturer i landskapet som vi människor har skapat; det är dem jag har försökt återskapa.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KONST. Petter Hellsing ställer ut textilkons­t på Galleri Aniara.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KONST. Petter Hellsing ställer ut textilkons­t på Galleri Aniara.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KONST. Petter Hellsing ställer ut textilkons­t på Galleri Aniara.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KONST. Petter Hellsing ställer ut textilkons­t på Galleri Aniara.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden