Mitt i Sollentuna

Vi vill bli nummer ett.

Förra veckan var Lärarförbu­ndet på plats på Helene lunds skolanför att presentera sin skolrankni­ng. Men även lärare, tjänstemän och politiker fick chans att ställa och svara på frågor.

- Anna Wettergård

Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, om visionen för skolan.

När Lärarförbu­ndets förbundsor­dförande, Johanna Ja ara Å strand, besökte Helene lunds skolan varde t inte bara för att presentera rankningen, utan även för att möta lärare, tjänstemän och politiker. Bland annat ställde en förskolelä­rare frågan om hur kommunen och Lärarförbu­ndet kommer att agera när förskolekl­asser framöver troligtvis blir obligatori­ska.

– Antagligen blir det ingen större förändring volymmässi­gt, eftersom de allra flesta redan går i förskolekl­ass. Men om det blir det så tittar vi naturligtv­is på hur vi ska möta det. Däremot kan vi inte säga exakt hur ni på skolorna ska sköta er planering, svarade Lee Orberson, förvaltnin­gschef på barnoch utbildning­skontoret. Emelie Vargård, ordförande för Lärarförbu­ndet Sollentuna, var den som presentera­de kommunens siffror för delta- garna. Hon kom också med några egna kommentare­r.

– Lönerankni­ngen ser jättefin ut men vi har lärare som har arbetat länge i kommunen och som blir förbannade när det ser den. De märker inte av det här. Johanna Jaara Åstrand var nöjd när hon summerade dagens diskussion­er:

– Det är det som är det viktiga med den här rankningen – att få till samtal, sade hon och fortsatte:

– Gemensamt för de kommuner som det går bra för i rankningen är att de diskuterar de här frågorna. Vad är en bra skolkommun? Vad har just vi för mål, och vad krävs för att nå dem?

Sedan kastade hon ut frågan i rummet: vad är Sollentuna­s mål? Och vad innebär

”Vi har lärare som har arbetat länge i kommunen och som blir förbannade.”

det att vara den bästa skolkommun­en?

Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, var inte sen på att svara:

– Vi vill bli nummer ett. Både vad gäller meritvärde och att till exempel ha lärare som trivs och stannar kvar i kommunen.

– Däremot jämför jag inte oss med Vellinge, som kom högst upp i rankningen. Det är inte dem som jag ser som konkurrent­er. Jag tycker att Stockholms­kommuner som Nacka är våra främsta konkurrent­er, och dem slog vi ju. Lee Orberson fyllde på: – Jag tror att det att vara den bästa skolkommun­en innebär att varje skola ska vara den bästa skolan för varje elev som går just där. Emelie Vargård på Lärarförbu­ndet ville också passa på att mana till aktion:

– Det sägs mycket fina ord i kommunhuse­t om att bli nummer ett och så vidare. Men vi vill att det här ska synas mer på golvet. Att vi lärare ska känna av att det verkligen händer någonting.

 ??  ?? Soley Aksöz Lithborn (M).
Soley Aksöz Lithborn (M).
 ??  ?? RANKNING. Lärarförbu­ndet presentera­de rankingen ”årets skolkommun” i Sollentuna. På plats hanna Jaara Åstrand, Lee Orberson och Soley Aksöz Lithborn (M).
RANKNING. Lärarförbu­ndet presentera­de rankingen ”årets skolkommun” i Sollentuna. På plats hanna Jaara Åstrand, Lee Orberson och Soley Aksöz Lithborn (M).
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? var bland annat Lärarförbu­ndets förbundsor­dförande, Jo-
FOTO: ANNA WETTERGÅRD var bland annat Lärarförbu­ndets förbundsor­dförande, Jo-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden