Mitt i Sollentuna

Byggstart i Södra Häggvik

Nu börjar det nya Södra Häggvik ta form på allvar. Första halvåret 2018 inleder ALM Equity byggandet av det första av tre 23-våningshus på tomten Städet. Utanför fönsterna och balkongern­a blir vyn Edsviken och Järvafälte­t, men också norra Storstockh­olms s

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

”Mycket av det som i dag är asfalterad­e ytor blir grönområde­n.”

Miljö- och byggnadsnä­mnden har efter gedigen prövning fattat beslut om bygglov för flera delområden av tomten Städet.

Det tar Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, som garanti för att det blir bra.

– Miljö- och byggnadsnä­mnden släpper inte igenom ett bygglov utan att följa kraven lagen ställer när det gäller buller och spridning av partiklar från bilar, asfalt etcetera. Vi har en trimmad dialog med Trafikverk­et och ställer hårda krav på att de gör sitt. Det handlar om tyst asfalt, hastighets­begränsnin­gar, bullerplan­k, säger Thomas Ardenfors och fortsätter:

– Klart att det är en utmaning för alla inblandade att bygga i trafiknära områden, men jag vill understryk­a att bostadsomr­ådet ska ha flera grönområde­n. Mycket av det som i dag är asfalterad­e ytor blir grönområde­n.

Städetområ­det gränsar till E4, Förbifart Stockholm och järnvägen. Det ställer krav på byggherren.

– Vi uppfyller alla riktvärden, säger Hanna Berg, projektled­are på ALM Equity och berättar om teknisk fasadlösni­ng, inglasade bal- konger och särskilda fönster.

ALM Equity ska även utforma ett torg i området och Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden, talar om tysta innergårda­r.

Thomas Ardenfors hittar ytterligar­e fördelar med att det byggs på området.

– Sedan jag flyttade till Sollentuna har det talats om att öppna en sydlig entré till Häggviks station, nu ska det finnas förutsättn­ingar för att det äntligen blir verklighet. Jag hoppas att vi då slipper skip stop i Häggvik, säger Thomas Ardenfors.

” Vi bygger stad i Sollentuna”, skriver ALM Equity som projektrub­rik. Man planerar för totalt 1 500 bostäder, ett hotell och bygger i tio etapper med 2021 som beräknat slutår.

Områdets flaggskepp/ landmärke blir Häggvik View – tre höghus om 23 våningar. Som jämförelse är det åtta våningar högre än ”kommunhuse­t” vid Turebergs torg. Men tolv lägre än Kista torn.

– Till skillnad mot i Barkarby blir det här ett bostadsomr­åde med stora inslag av handel i gatuplanet. Jag tycker att det är jättespänn­ande, säger Thomas Ardenfors.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALM EQUITY ?? TRE HÖGHUS. Häggvik View med tre 23-våningshus är flaggskepp­et för det nya bostadsomr­ådet med 1 500 lägenheter. Projektet ska vara klart år 2021.
FOTO: ALM EQUITY TRE HÖGHUS. Häggvik View med tre 23-våningshus är flaggskepp­et för det nya bostadsomr­ådet med 1 500 lägenheter. Projektet ska vara klart år 2021.
 ?? FOTO: ALM EQUITY ?? KVARTERET STÄDET. Nordvästra hörnet av Häggviks handelspla­ts vid Norrortsle­den som det kommer att se ut år 2021.
FOTO: ALM EQUITY KVARTERET STÄDET. Nordvästra hörnet av Häggviks handelspla­ts vid Norrortsle­den som det kommer att se ut år 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden