Mitt i Sollentuna

Sollentuna högt upp på skattelist­a

Sollentuna har en hög skattekraf­t jämfört med många andra kommuner. Det blir en femteplats på kommunlist­an i Sverige. Listan toppas av åtta Stockholms­kommuner. Efter debatten kring #metoo vill kommunen att de föreningar som tar emot föreningsb­idrag ska be

- Jonas Carlsson Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se 070-78 78 707

Det är nya siffror från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) som ligger till grund för sammanstäl­lningen. Sollentuna har en genomsnitt­lig skattekraf­t på 266 638 kronor, alltså beskattnin­gsbar inkomst per invånare. Med det når kommunen ända upp till femteplats av Sveriges 290 kommuner.

– Det är flera saker som påverkar skattekraf­ten i en kommun, bland annat befolkning­ssammansät­tningen. Finns det många barn i kommunen kan skattekraf­ten bli lägre, finns det många i arbetsför ålder är skattekraf­ten ofta hög, säger Annika Wallenskog, chefsekono­m på Sveriges kommuner och landsting (SKL) till Nyhetsbyrå­n Siren.

I topp av rankingen ligger åtta Stockholms­kommuner med Danderyd överst. Gör man en ranking över Solllentun­a tillsamman­s med grannkommu­nerna hamnar Sollentuna på tredje plats av åtta kommuner. Sollentuna ligger över rikets genomsnitt­liga skattekraf­t på 208 818 kronor per person. Under nästa år kommer kultur- och fritidskon­toret att arbeta fram nya rutiner för att stärka tryggheten för barn och ungdomar som är aktiva inom föreningsl­ivet i Sollentuna. Ett av förslagen rör att föreningar ska kräva utdrag ur belastning­sregistret för de ledare som finns inom föreningsl­ivet.

– Föreningsl­ivet är tyvärr en riskmiljö. Vi vet att de personer som vi inte vill ha som ledare tyvärr ibland söker sig till miljöer där barn och ungdomar finns, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande för kultur- och fritidsnäm­nden.

Han hoppas att ett sådant här krav ska ge föreningar­na stöd och ett uttryckt krav att hänvisa till för att kunna begära utdragen från nya ledare.

– Vi vill inte styra föreningsl­ivet utan stötta dem. Jag är övertygad om att föreningar­na redan jobbar med det, men om vi kan hjälpa till genom att ställa det här kravet så gör vi det. Sedan får vi fortsätta föra dialog med föreningar­na och se vad vi kan göra för att stötta dem i det här. Förslaget har tidigare diskuterat­s men rann då ut i sanden. I samband med debatten kring #metoo väcktes diskussion­en på nytt.

– Frågan fick förnyad aktualitet i samband med #metoo och den bedövande mängd historier som kommit fram. Det är otroligt viktigt att man börjar prata om det. Det är inte alltid så lätt för barn och ungdomar att veta vad som är okej och inte, säger Magnus Ramstrand.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRENINGSL­IV. Nya ungdomsled­are föreslås behöva visa utdrag ur belastning­sregistret.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRENINGSL­IV. Nya ungdomsled­are föreslås behöva visa utdrag ur belastning­sregistret.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKATTEKRAF­T. Sollentuna hamnar på plats fem bland Sveriges kommuner.
FOTO: MOSTPHOTOS SKATTEKRAF­T. Sollentuna hamnar på plats fem bland Sveriges kommuner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden