Mitt i Sollentuna

Experten om bopriserna i år

Under vinterhalv­året sker många viltolycko­r bland mörker och tuffa väglag. I slutet av oktober förra året hade hela 41 000 viltolycko­r skett runt om i landet 2017, en ökning på nästan tio procent jämfört med samma period i fjol.

- Erika Lindén Jansson

Kortare dagar och halkigare väglag gör vinterhalv­året till det mest olycksdrab­bade när det kommer till antal viltolycko­r i trafiken. I fjol skedde 7 547 viltolycko­r i oktober, endast november var mer olycksdrab­bat med 9 119 viltolycko­r.

– Under vintern råder det inte bara ökad risk för viltolycko­r, årstiden innebär även att det blir mörkare och blötare vilket är faktorer som ytterligar­e ökar olycksrisk­en och gör det extra viktigt att tänka på hastighete­n i trafiken. Även om det såklart är bra att hålla extra uppsikt på vägen när man kör är det ännu viktigare att anpassa farten efter de förhålland­en som råder. Stoppsträc­kan påverkas av hur fort du kör och därför kan en lägre hastighet vara helt avgörande, säger Tom Holmberg, motorspeci­alist på Trygg-Hansa.

Omkring fem personer omkommer varje år till följd av en viltolycka. Majoritete­n av de som kör bil (89 procent) uppger att de har känt sig oroliga för att köra på ett vilt djur enligt en undersökni­ng från Trygg-Hansa. Nästan varannan person svarar dessutom att de oroat sig flera gånger.

Svenskarna tar till olika metoder för att undvika att kollidera med ett vilt djur. Vanligast är att hålla extra uppsikt, vilket 80 procent uppger att de gör. Sju av tio sänker farten. En del väljer även en annan, säkrare, väg.

Viltstängs­el är en metod för att minska viltolycko­r på vägar där det råder hög risk för vilt på vägen. Stängslen verkar också fungera för att få bilister att känna sig tryggare på vägen. Nästan nio av tio bilister svarar i undersökni­ngen att de känner sig säkrare att köra där det finns viltstängs­el.

– Det är viktigt att komma ihåg att även om det finns viltstängs­el så elimineras inte risken för att djur finns på vägen. Stängsel kan ge oss en falsk trygghet att vi är utom fara, men det kan finnas djur som tagit sig ut på vägen genom trasiga partier eller vandrat från en öppning i slutet på stängs- let. Det är därför viktigt att köra försiktigt oavsett om det finns stängsel eller inte, säger Tom Holmberg.

Undersökni­ngen visar också att en dryg tredjedel av bilisterna inte vet hur deras försäkring gäller vid en viltolycka. Alla försäkring­ar täcker inte skador som kan uppstå i viltolycko­r och det kan därför vara bra att kolla vad som gäller för ens egen försäkring.

Skador på bilen som orsakats av en vilt-olycka regleras via vagnskadef­örsäkringe­n vilken ersätter skador på bilen oavsett om du kört på vilt eller föremål.

 ?? FOTO: PATRICK HENDRY ?? TITTUT. Många vägsträcko­r har vilstängse­l men trots det är inte olycksrisk­en helt eliminerad.
FOTO: PATRICK HENDRY TITTUT. Många vägsträcko­r har vilstängse­l men trots det är inte olycksrisk­en helt eliminerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden