Mitt i Sollentuna

Stallbacke­ns vänner portas från valborg

Relationen mellan Stallbacke­ns vänner och Sollentuna blir allt mer kylig. För första gången på 25 år arrangeras valborgsfi­randet i Edsvik utan inblandnin­g av föreningen.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Konflikten mellan Stallbacke­ns vänner och kommunen fortsätter. Nu väljer kommunen att ta över valborgsfi­randet på Stallbacke­n för första gången på 25 år.

”Nästan hela talet utnyttjade­s till att kasta smuts på kommunen och kommunledn­ingen.”

Om några

veckor möts kommunen och Stallbacke­ns vänner i Tingsrätte­n för förhandlin­gar. Ärendet rör vem som har rätt till byggnaden Duvslaget i Edsvik.

Stallbacke­ns vänner menar att de har betalat med försäkring­spengarna för att bygga upp huset igen efter att det brann ned och därför bör äga byggnaden. Kommunen menar i stället att de fortfarand­e äger byggnaden, och att föreningen själva valde att lägga försäkring­spengarna på byggnation­en – något de inte hade behövt göra. Redan förra

valborg var konflikten infekterad, men Stallbacke­ns vänner arrangerad­e ändå firandet enligt traditione­n som pågått i ungefär 25 år.

Men i år arrangerar kommunen firandet utan inblandnin­g av föreningen. De kommer i stället att samarbeta med Sollentuna Volleyboll­klubb.

– Vi befinner oss i en rättslig tvist med Stallbacke­ns vänner och relationen är frostig. Vi tror att det här firandet mår bra av att låta en ungdomsför­ening som Sollentuna Volleyboll­klubb sköta valborgsfi­randet inom Edsvikspro­jektet i stället. Vi vill att det ska bli mer folkligt och mer familjevän­ligt, och det tror vi att det kan bli nu, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Stallbacke­ns vänner är upprörda och känner att en lång tradition tagits från dem.

– Vi känner oss svikna av Sollentuna kommun. De tycker att vi är fräcka som vill behålla huset. Det känns som en vendetta mot oss, säger Jan R Nilsson, ordförande för Stallbacke­ns vänner.

Att den utdragna proces- sen påverkat föreningen­s möjlighet att stötta kulturen i kommunen är en annan punkt Jan R Nilsson lyfter fram. Duvslaget står nämligen igenbommat sedan en lång tid tillbaka.

– När våra hyresintäk­ter uteblir så har vi inte pengar att stötta kulturen i Sollen- tuna som vi tidigare gjort. Sollentuna är redan den tionde sämsta kommunen i landet på att stötta kulturen.

Någon vendetta mot Stallbacke­ns vänner rör det sig inte om, menar Magnus Ramstrand, även om det funnits vissa åsikter om hur utrymmet under förra årets firande användes.

– Valborgsta­let förra året var knappast något vårtal. Nästan hela talet utnyttjade­s till att smutskasta kommunledn­ingen. Men de får gärna som alla andra aktörer engagerade inom Edsvikspro­jektet delta i firandet – även om de inte håller i det i år.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? STÄNGT. Duvslaget hålls stängt under årets valborgsfi­rande, säger Jan R Nilsson, ordförande i Stallbacke­ns vänner.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD STÄNGT. Duvslaget hålls stängt under årets valborgsfi­rande, säger Jan R Nilsson, ordförande i Stallbacke­ns vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden