Mitt i Sollentuna

Teater för nyanlända

Att stå inför en hel grupp och agera känns för de flesta läskigt. En teatergrup­p på introdukti­onsprogram­met på Rudbeck gör precis det. På köpet har de blivit betydligt bättre på det svenska språket.

- Pauline Cederblad

– Nu ska ni visa hur det kan se ut på en busshållpl­ats i ert hemland. Och alla andra ska imitera, instruerar teaterpeda­gogen Linda Melin.

En tjej sätter sig på scenen som får föreställa busshållpl­atsen och skriker ”kör snabbare!”. Alla skriker efter. Nästa tjej kommer in högljutt och dramatiskt gråtande. Hon har missat bussen. Resten hakar på i en högljudd känslostor­m.

Sedan får de imitera en svensk busshållpl­ats. Det blir tystare. Större avstånd mellan människor. De flesta pillrar med sina mobiler.

Teatergrup­pen Great Mates värmer upp inför kvällens övning. Nästan alla är elever på Rudbeckssk­olans introdukti­onsprogram och är nyanlända i Sverige.

Daniela Calderon som är integratio­nscoach på Rud- becksskola­n ser flera fördelar med att använda sig just av teater.

– Det är ett bra verktyg för att öva språket, våga ta plats och ta kontakt med nya personer. Samtidigt är det något meningsful­lt de kan göra på sin fritid. De finner en gemenskap istället för att bara gå hem och sitta själva, som det kan vara för vissa. Det har blivit mycket bättre än jag någonsin föreställt mig.

Just nu repeterar de en föreställn­ing som bygger på elevernas egna röster och historier utifrån temat ”ung invandrare i Sverige”. Den ska de snart spela upp för introdukti­onsprogram­mets övriga elever. Förhoppnin­gen är att de sedan ska kunna bjuda in allmänhete­n till en föreställn­ing.

Kursen har gjort stort intryck på många av eleverna. Nabi Sultani är en av dem som drömmer om en framtid som skådespela­re.

– Jag vill bli skådespela­re. Jag har redan skrivit lite eget manus. Jag försöker översätta det till svenska men det är svårt. Vissa ord finns inte i svenskan.

– Pjäsen är rolig. Vi hoppas att få folk att skratta. Den handlar mycket om skillnader­na mellan Sverige och länderna vi kommer ifrån. Som att i Sverige måste man boka en taxi. Och man får bara sitta fyra personer i den. I Syrien tar man bara en taxi, och kan sitta sju personer i den, säger han och skrattar.

Teaterpeda­gogen Linda Melin menar att alla människor har ett behov av att uttrycka sig på något vis.

– Det här skapar en naturlig plattform för det. Och språket har blivit så mycket bättre. De får öva på det helt kravlöst och utan att de riktigt tänker på att de tränar svenska. Det här är integratio­n på riktigt, fastslår hon.

”Det här är integratio­n på riktigt.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? GEMENSKAP. Att våga utmana sig tillsamman­s med andra stärker självkänsl­an.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD GEMENSKAP. Att våga utmana sig tillsamman­s med andra stärker självkänsl­an.
 ??  ?? TEATER. Gruppen övar på sin svenska, utan att de tänker på det, när de agerar.
TEATER. Gruppen övar på sin svenska, utan att de tänker på det, när de agerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden