Mitt i Sollentuna

Historisk promenad i jubilerand­e HIK:s ära

I augusti fyller Helenelund­s idrottsklu­bb 90 år. Det ska, bland annat, firas genom en jubileumsp­romenad där viktiga platser i HIK:s långa idrottshis­toria besöks.

- Anders Ekström

2018 är ett riktigt jubileumså­r i kommunen. Rotebro IS fyller 100 i år, Sollentuna kanotsälls­kap 50 och Attunda orienterin­gsklubb tio år.

Helenelund­s IK bildades 1928 och fyller således 90 i år. Klubben startade som IK Stjärnan i kommunens södra delar, men bytte året efter till HIK. En som har växt upp med klubben är Stefan Thorén.

– Ja, det är verkligen min uppväxt och även min moderklubb. Jag, farsan och syrran spelade alla i Lunden, berättar Stefan som bodde på gränsen mellan Helenelund och Tureberg under uppväxten. Genom åren har HIK bedrivit flera sporter. Redan 1929 tillkom bandyn på programmet och under de 90 aktiva åren har även fotboll, skidor, friidrott, boxning, hockey, innebandy samt pingis utövats.

Sedan 2007 är det bara bandyn kvar.

– Tyvärr är det ju så, men då får man ju stötta dem extra mycket. Jag har sett alla matcher i två års tid, 41 matcher i rad, och följt regelbunde­t i drygt 20 år.

– Det vore kul om HIK startade upp fotbollen igen likt IFK och Tureberg. Att fotbollen försvann svider fortfarand­e, fortsätter Stefan som numera bor på Vänortsstr­åket. På vintern supportas HIK av ” The Lundeners”. Det är en hejarklack som följer laget hemma som borta. Grundstyrk­an består av runt sexsju supporters, men ibland är de uppåt tio.

– Den har utvecklats de senaste åren. Vi umgås, kollar på bandy och hjälper klubben.

Som en del av supporters­kapet arrangerar ” The Lundeners” en så kallad jubileumsp­romenad i slutet på sommaren. Den 25 augusti är det nästan på dagen 90 år sedan föreningen bildades och det ska firas med en HIK-vandring. Viktiga idrottshis­toriska platser i Sollentuna­s södra del ska då besökas.

– Vi har valt ut de fyra platserna, förutom Vallen, som betytt mest för klubben genom åren.

Vandringen börjar vid Kummelby kyrka och första anhalt blir Lenalundsv­ägen. Den hette tidigare Parkvägen och i en av gatans hus låg Kafé Sofiero där klubben grundades. Huset står fortfarand­e kvar.

Andra anhalt blir Helenelund­s IP (HIP), vid skolan.

– Otroligt egentligen att det spelats bandy på hög nivå här ända in på 80-talet, säger Stefan och kollar ut över sin gamla hemmaplan. Därefter fortsätter promenaden till en allmänning vid Bokvägen/Björkvägen i Fågelsånge­n som en gång i tiden var klubbens första plan, idag en bortglömd skogsdunge. Vandringen avslutas på Svalgången, där den första riktiga idrottspla­tsen anlades.

– Vi läste om ”Rotans” 100-årsfirande och spånade fram detta. Det blir en kul grej och den uppmärksam­mar klubben på ett bra sätt. Jag vet inte någon som gjort något liknande tidigare.

– Det vore kul om vi blir ett gäng. ”The Lundeners” kommer vara fullt lag i alla fall. Vad tycker du om att HIK fyller 90 år? – Kul att föreningen lever vidare. HIK har sund ekonomi och mycket ungdomar så det bådar gott inför framtiden.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? HEMMAPLAN. HIP var klubbens hemmaplan i många år, både för fotbollen och bandyn.I augusti arrangerar Stefan Thorén och ”The Lundeners” en HIK-promenad.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM HEMMAPLAN. HIP var klubbens hemmaplan i många år, både för fotbollen och bandyn.I augusti arrangerar Stefan Thorén och ”The Lundeners” en HIK-promenad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden