Mitt i Sollentuna

Kristdemok­raterna svarar om mikroplast­erna

- Magnus Ramstrand (KD), ordförande i Kultur- och fritidsnäm­nden

I insändaren ”Dags att fasa ut mikroplast­erna” säger Ann Furugård, Eva Hellström-Boström och Bo Hansson, Medborglig samling, att jag i fullmäktig­e skulle förnekat att granulatko­rnen i kommunens konstgräsp­laner skulle vara ett miljöprobl­em. Så är det inte.

Men de siffror Medborglig samling fortsätter att sprida är inte alls vetenskapl­igt belagda. Den siffra på flera tusen ton som sägs försvinna ut i våra vattendrag, kommer från att en leverantör sagt hur många ton de anser behöver fyllas på av granulat per år. Det mesta ligger dock kvar på fotbollspl­anerna.

Det finns idag inga empiriska studier som visar på att granulat från konstgräsp­laner finns i våra vattendrag, men givetvis så försvinner det granulat från våra konstgräsp­laner via spelare, drift och skötsel. Kultur och fritidskon­toret och trafik- och fastig- hetskontor­et har jobbat intensivt med denna fråga. Vi har nu tagit fram en åtgärdspla­n för att minska spridninge­n av mikroplast­er. Vi kan därmed minska spridninge­n med 90-95 procent enligt Ecoloops rapport.

Dessutom kommer vi installera ett granulatfr­itt konstgräss­ystem på Helenelund­s IP, redan i sommar. Då blir vi ledande i landet inom detta område också. Jag är mån om att ta ansvar för både en god miljö och goda förutsättn­ingar för en positiv fritid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden