Mitt i Sollentuna

Kris på Bögs gård efter torr sommar

Anders Ström: ”Kan bara hoppas på regn”

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

En blöt höst och en ovanligt torr sommar har förstört skörden över hela landet. Köerna till slakte- rierna är långa. På Bögs gård överväger man att sälja kött direkt till konsumente­rna.

En ovanligt torr och varm försommar som föregåtts av en blöt höst har förstört skörd över hela landet. Anders Ström på Bögs gård är en av alla de bönder som nu är oroliga inför hösten.

– Det kommer att bli väldigt tufft framöver, säger han.

Växtlighet­en på ängen intill grusvägen som leder upp till Bögs gård ska vara nästan midjehög vid den här tiden. Nu består ängen av nästan uteslutand­e ogräs. Det lilla spannmål som växer är kort och torrt. Gräset som såtts under för att bli en gräsmatta till nästa år har dött.

En stor del av årets skörd är redan förstörd. Den blöta hösten gjorde att vatten samlades på marken. Under vintern frös vattnet och det som odlats fick inget syre under isen. Att det sedan dess varit osedvanlig­t torrt och varmt har förvärrat situatione­n ytterligar­e.

– Skadan är redan skedd på spannmålet när det har varit så här torrt. Det återhämtar sig inte. Nu kan jag bara hoppas på regn så att vi kan få en hyfsad andra skörd. Får vi inte det blir det riktigt svårt, säger Anders Ström som driver Bögs gård.

Som det ser ut nu kommer skörden att bli bara hälften så stor som den brukar, och behöver, vara.

– Det brukar vara ett bra år, och sedan något år som ”Det kommer att finnas för mycket kött för slakterier­na.” genererar sämre. Men då finns det reserver sedan tidigare år. Nu har vi haft två år som gett dålig skörd på grund av torka mitt i sommaren. Så det finns inga reserver längre. Jag kan inte ringa till Skåne och be om halm till djuren, de har också slut, berättar Anders Ström.

Att reservlagr­en av foder till djuren har tagit slut över hela landet har försatt många bönder i en svår situation.

– Har man inte beten till djuren och reservlagr­en av foder är slut blir det riktigt tufft. Det är redan långa köer till slakterier­na inför hösten. Jag har till och med hört vissa överväga nödslakt. Då tar man bort djuret men får inga pengar för det. Det kommer att finnas för mycket kött för slakterier­na.

Det är ingenting som är aktuellt i nuläget på Bögs gård, försäkrar Anders Ström. Han hoppas istället kunna sälja mycket så kallat återtagskö­tt till hösten. Det betyder att köttet köps direkt av gården istället för från slakterier­na.

– Vi måste göra så här. Det kommer att bli tufft framöver. Så istället för att behålla djuren som ska gå till slakt några ytterligar­e månader är vår plan att sälja mycket kött direkt till Sollentuna­borna i höst. Då går det åt mindre foder månaderna efter.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? BÖGS GÅRD. Anders Ström på Bögs gård är orolig över att skörden ser ut att bli bara hälften så stor i år.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD BÖGS GÅRD. Anders Ström på Bögs gård är orolig över att skörden ser ut att bli bara hälften så stor i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden