Mitt i Sollentuna

ULF ÖPPNAR SIN TRÄDGÅRD

- Pauline Cederblad

På söndag öppnar en mängd trädgårdar runt om i landet upp för besökare. En av de du kan besöka är Ulf Anderssons asieninspi­rerade trädgård i Helenelund. Här ligger fokus på känslan istället för växterna.

Ulf Anderssons trädgård på Amorinaväg­en i Helenelund är ”bara” 780 kvadratmet­er stor – men innehåller många olika rum och förvånansv­ärt mycket att titta på.

Han har arbetat med familjens trädgård i 14 år. Tidigare bestod den till stor del av en oanvändbar och brant slänt. Nu rymmer den mängder av växter, en asiatisk paviljong, växthus och rinnande vatten.

Någon expert på växter är han inte, fastslår han på en gång. De växter han har är framför allt i gröna och lila nyanser.

– Det viktigaste för mig är känslan i trädgården. Jag är en estet. När det gäller växterna väljer jag sådant jag tycker passar bra och provar mig fram om det fungerar eller inte. Det finns många andra som är dukti- gare på växter än vad jag är, säger Ulf Andersson.

Mycket av det som finns i trädgården är sådant som fått en ny funktion. Kantstenar som används vid trottoarka­nter bildar en asymmetris­k trappa och en del av huset innan det renoverade­s har med hjälp av lite trall blivit en bänk. Stenarna som utgör små stigar runt om i trädgården har han hittat ute och sedan klyvt i halvor. Vissa av stenarna har han hämtat på väg hem från Arlanda när avslutat en arbetsdag som flygvärd.

– Jag har alltid en ful fleecetröj­a som ligger i i bilen. Ibland kan jag stanna till mitt i natten på väg hem från jobbet, byta om till ”fultröjan”, ta på mig pannlampan och gå ut i skogen och leta stenar, säger han och skrattar.

Varje år tar han sig an ett nytt projekt i trädgården. Nu har han hunnit tre varv. Det finns hela tiden delar att förändra och förbättra. Det senaste projektet var att skapa en relaxavdel­ning på en oanvänd del av tomten.

– Jag vill att trädgården ska vara tredimensi­onell och att det ska finnas olika rum att vistas i och upptäcka. Belysninge­n är viktig också. Vi har 70 lampor runt om i trädgården som lyser upp de olika delarna på ett diskret sätt.

För honom erbjuder trädgården ett lugnt avbrott från jobbet som flygvärd.

– Jag är inte så mycket för att titta på tv och sådant. Jag är ute och pysslar i trädgården. Det är väldigt avkoppland­e. Vem behöver ett gym när man kan jobba i trädgården? På söndag, den 1 juli, äger Tusen trädgårdar rum – och trädgårdar över hela landet öppnar upp för besökare. För Ulf Andersson blir det tredje gången han är med.

– Det brukar vara väldigt trevligt. Första året hade vi 250 besökare under den dagen. Det är roligt att få inspirera andra.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? TRÄDGÅRD. Ulf Andersson visar upp familjens japaninspi­rerade grönska på söndag när ”Tusen trädgårdar” hålls över hela landet.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD TRÄDGÅRD. Ulf Andersson visar upp familjens japaninspi­rerade grönska på söndag när ”Tusen trädgårdar” hålls över hela landet.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? TRÄDGÅRD. Ulf Andersson visar upp familjens japaninspi­rerade trädgård på söndag.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD TRÄDGÅRD. Ulf Andersson visar upp familjens japaninspi­rerade trädgård på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden