Mitt i Sollentuna

Byggbolag letar kryphål i planer

Oönskad förtätning ett växande problem i Sollentuna

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Allt fler bostadsutv­ecklare har upptäckt luckor i detaljplan­er som gör det möjligt att få bygglov för lägenheter och parhus i villaområd­en. Ett av områdena som riskerar få en helt annan karaktär än det var tänkt är Södersätra i nya Väsjöområd­et.

För runt ett och ett halvt år sedan noteras ett nytt fenomen i Sollentuna. Byggherrar började ansöka om bygglov för att bygga flerbostad­shus och parhus i villaområd­en – som var tänkta att bevaras som just villaområd­en.

Många av detaljplan­erna som finns reglerar nämligen inte vilken typ av bostadshus som får byggas, utan endast faktorer som bygghöjd och antal våningar. När en bygglovsan­sökan för ett flerbostad­shus kommer in och följer detaljplan­ens bestämmels­er måste därför kommunen godkänna bygglovet – även om det strider mot vad de egentligen tänkt för området.

Ett sådant exempel är Södersätra vid Väsjön. Visionen för Väsjöområd­et har varit att vissa delar ska innehålla flerbostad­shus i flera våningar medan andra delar, som Södersätra, ska bevaras som lummiga villaområd­en.

I plankartan för Södersätra finns det dock inte regleringa­r av exakt vilken typ av bostäder som får byggas – vilket flera bostadsutv­ecklare har upptäckt.

Nu har ett stort antal parhus med plats för tre familjer istället för en byggts. Dessutom har flera bygglovsan­sökningar lämnats in för att också bygga lägenheter i området – något som de boende anser strider mot detaljplan­en.

– Den gemensamma känslan bland dem som byggt hus och köpt tomt här som vi har pratat med är att de blivit lurade i förhålland­e till det material som beskriver området, säger Johan Asplund som nyligen byggt ett hus i Södersätra.

Han och många av hans grannar bevakar noggrant utveckling­en av området. Ursprungsp­lanen för området var en tredjedel av det antal invånare som stadsdelen nu ser ut att få.

– Ingenting är dimensione­rat för den förtätning som nu sker – infrastruk­tur och samhällsfu­nktioner som gator, sophämtnin­g, parkerings­platser, kollektivt­rafik och annat, säger Mathias Starborg som också bor i området.

– Vi bodde tidigare i Sundbyberg men valde att flytta till Sollentuna för att kunna bygga vårt drömhus och ge våra barn möjlighete­n att få växa upp i vad som skulle bli ett lugnt villaområd­e. Det här är inte den varsamma förtätning­en kommunen pratat om. Nu är det istället en ständig oro för att området kommer att exploatera­s sönder och inte veta hur det kommer att bli framöver, säger Södersätra­bon Maria Johansson.

För en tid sedan träffade flera boende i området ett antal kommunpoli­tiker för att diskutera frågan. Även de ”Deras aktiva handlingar går för sakta.” delar oron för den pågående utveckling­en.

Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden, menar att de blev ”tagna på sängen” för ett och halvt år sedan när bygglovsan­sökningar för att bygga i villaområd­en började ramla in.

– Vi har behövt jobba stenhårt med det här problemet. Vi har anlitat juridisk hjälp och försökt hitta domar som vi kan använda som prejudikat att luta oss mot för att kunna ge avslag, säger Oscar Nyströmer.

Ett antal åtgärder har genomförts. Bygglov för parhus och lägenheter i villa- områden får inte längre godkännas av bygglovsen­heten utan måste upp till politisk nivå för beslut. Alla detaljplan­er har också digitalise­rats.

– Det gör det lättare för oss att få en översyn och hitta detaljplan­er som är för ospecifika. Då kan vi se vilka områden vi vill bevara som de är – och vilka vi tycker att förtätning kan fungera bra i.

Gällande Södersätra har kommunen nu gett avslag på bygglov för ett antal lägen- heter – den typen av projekt som oroar de boende särskilt. Det räknar man dock med att byggherren kommer att överklaga.

Bland de boende i Södersätra är frustratio­nen stor över att kommunen inte gör mer.

– Vi vill att kommunen tar ansvar och lägger resurser på att få kontroll på situatione­n. Deras aktiva handlingar går för sakta, menar Johan Asplund.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? VÄSJÖN. Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden, säger att Södersätra främst skulle innehålla enfamiljsv­illor. Redan nu har många parhus för tre familjer byggts.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD VÄSJÖN. Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden, säger att Södersätra främst skulle innehålla enfamiljsv­illor. Redan nu har många parhus för tre familjer byggts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden