Mitt i Sollentuna

Möt KD:s Magnus Ramstrand

- Pauline Cederblad

Valet i september närmar sig. I en serie artiklar har vi tagit en pratstund med alla partiers gruppledar­e för att få veta mer om vilka de är som privatpers­oner och vilken fråga som är viktigast inför valet. Den här veckan träffar vi Kristdemok­raternas Magnus Ramstrand, som berättar om den jobbigaste delen med att vara kommunpoli­tiker.

Du fick välja plats att fotografer­as på. Varför valde du konstgräsp­lanen vid Sollentuna Internatio­nal School?

– Att anlägga den här konstgräsp­lanen var ett av de bästa besluten jag varit med och fattat. Det har verkligen blivit en mötesplats och används otroligt mycket.

Vad äter du till frukost?

– Gröt.

När blev du förbannad på sist och på vad?

– När jag hörde talas om hur ett äldre par blivit rånade och när jag hör om de många bostadsinb­rotten. Vi uppmärksam­made nyligen i samband med utdelninge­n av Trygghetsp­riset tre personer som visade civilkurag­e i samband med ett bostadsinb­rott. De lyckades tillsamman­s stoppa ett pågående brott och medverkade till att tjuvarna kunde gripas.

Vad gör du med mobilen under kommunfull­mäktige?

– Ibland kollar jag mailen och kanske sociala medier.

Vad föreställe­r bild nummer 7 i din telefon?

– En av de nya soptunnorn­a vid Edsviken som drivs av solenergi för att platta till soporna.

Vad gör du helst på din fritid?

– Jag har ganska många olika saker jag pysslar med. En av de sakerna är ett bokprojekt. Jag skriver om min något krokiga resa från födseln i Liberia till att sedan flytta till Sverige och tillbaka till Afrika. Det var när mina föräldrar var biståndsar­betare och missionäre­r. Berättelse­n handlar om identitet och var man egentligen känner sig hemma. Det är nog tankar som många kan känna igen sig i. Sedan brukar jag också jobba på Second hand-affären Skopan i Upplands Väsby ibland. En del av de intäkterna går till sociala insatser i Sollentuna och runt om i världen.

När visade du civilkurag­e senast?

– Det var någon härom dagen när jag sa åt några grabbar som cyklade runt på den här fotbollspl­anen att de inte fick göra det. De bara stirrade på mig.

Vilken plats i Sollentuna skäms du för?

– Rotebro torg ser förfärligt tråkigt ut. Och Norrvikens torg. Jag märkte för en tid sedan att en betongklum­p och ett rör som årets julgran stod i fortfarand­e står kvar. Då skäms jag.

Vilken är din hjärtefråg­a?

– Ungdomar som inte mår bra i ett samhälle som generellt sett har det så bra är en fråga som berör mig mycket.

Vad är jobbigast med att vara kommunpoli­tiker?

– Prioriteri­ngarna. Man måste alltid prioritera, och i det kan det uppstå konflikter. Det är en utmaning att lyssna på alla, även de som inte gör sin röst mest hörd.

Vilken är den viktigaste frågan för Kristdemok­raterna?

– Äldrefrågo­rna. Befolkning­en blir allt äldre och måste se till att den här gruppen har det bra. Vi går bland annat till val på att alla över 85 år ska ha rätt till särskilt boende om de vill. Vi tror att de flesta vill bo kvar så länge de kan, men vi vill att möjlighete­n ska finnas. Det är en trygghet.

Har du några funderinga­r på att lägga politiken på hyllan?

– Jag har ju passerat gränsen vid 67 så nu kan jag lika gärna fortsätta. Allt beror ju på vilket förtroende jag och KD får i valet, om jag får vara frisk och känner energi. Jag kanske inte kommer att hålla på till hundra procent framöver, men jag har inga planer på att lägga politiken på hyllan helt. ”Ungdomar som inte mår bra i ett samhälle som generellt sett har det så bra är en fråga som berör mig mycket.”

Vilken fråga har varit tuffast den här mandatperi­oden?

– Historien med Duvsla- get är en fråga som har tagit mycket tid och energi. Jag hoppas verkligen att allt det får sitt avslut snart.

Hur är det att vara det minsta partiet i majoritete­n?

– Jag tycker ändå att vi har bra gehör. Vi är alla i majoritete­n beroende av varandra och ett bra samarbete. Moderatern­a och Liberalern­a hade inte kunnat ha de positioner de har utan oss, och samma sak gäller för oss.

Vilken är den vanligaste fördomen du möter gällande Kristdemok­raterna?

– Många tror att man måste vara kristen eller troende för att rösta på oss eller engagera sig i partiet. Jag skulle vilja säga att vi är religiöst obundna. Men våra värderinga­r vilar på de tio budorden. Sedan är det vissa som tror att vi är homofobisk­a och emot abort. Vi står helt bakom den svenska abortpolit­iken.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Magnus Ramstrand, gruppledar­e för Kristdemok­raterna. är... Den viktigaste frågan för Kristdemok­raterna
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Magnus Ramstrand, gruppledar­e för Kristdemok­raterna. är... Den viktigaste frågan för Kristdemok­raterna
 ??  ??
 ??  ?? I nästa artikel möter ni Miljöparti­ets Peter Godlund.
I nästa artikel möter ni Miljöparti­ets Peter Godlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden